Glavu u torbu pa na posao
22

Da li nam nasilje postaje normalno? U sedam dana pretučene doktorica i profesorica

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Slučajevi nasilja u Bosni i Hercegovini (BiH) su sve češći da se ponekad čini da je javnost postala imuna na njih. U posljednjih sedam dana fizički su napadnute profesorica u Bijeljini i doktorica u Bratuncu. Obje su napadnute na radnom mjestu.

Prošlog petka je u Srednjoj poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini otac jednog učenika upao u školsku zbornicu gdje je udario dva šamara profesorici inicijala O. K., jer je navodno dala lošu ocjenu njegovom djetetu.

Iz Policijske uprave (PU) Bijeljina je saopćeno da je muškarac inicijala D. K. sankcionisan zbog napada na profesoricu.

Osim toga, noćas je pretučena doktorica Doma zdravlja u Bratuncu te se zbog teških povreda koje su joj nanesene nalazi na intenzivnoj njezi. Nju je u toku dežure pretukao pacijent, koji je uhapšen.

Stručnjaci kažu da su nasilnici ohrabreni minornim kaznama. Kada je riječ o slučajevima nasilja nefunkcionalnost sistema se više puta pokazala, bez obzira na to da li je riječ o nasilju u porodici, na poslu, ili nasumičnom nasilju na ulici.

Žrtve s pravom kažu da se čini kako nasilnici uživaju veća prava.

Nastavnici i doktori su dali podršku svojim kolegicama i iskazali zabrinutost zbog ova dva slučaja. Postavlja se pitanje ko će se uopšte i htjeti baviti ovim zanimanjima, koja su ionako deficitarna, kada se pri svakom dolasku na posao glava "stavlja u torbu".