Šta je novo?
290

Da li znate da prilikom glasanja za gradska i općinska vijeća možete izabrati samo tri imena

S. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Uoči predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 6. oktobra važno je istaći nekoliko tehničkih izmjena, koje se direktno odnose na postupak glasanja.

Izmjenama Izbornog zakona BiH visoki predstavnik Christian Schmidt uveo je nekoliko promjena u sami izborni proces, a u cilju sprečavanja zloupotreba. Osim promjena pri formiranju biračkih odbora, za koje je donesena odluka da ne mogu biti u potpunosti politički kontrolisani, kao do sada, uvedena je i jedna novina u samom procesu glasanja.

Za razliku od dosadašnje prakse, kada su birači na listiću mogli zaokružiti koliko god žele kandidata unutar jedne političke opcije, sada je moguće zaokružiti samo tri imena.

Dakle, ako birač želi dati glas XY stranci (moguće je glasati samo za jednu političku opciju da bi glas bio važeći) osim stavljanja znaka x u kružić kod imena određene stranke (nije obavezujuće) dozvoljeno je staviti znak x maksimalno pored tri imena sa liste izabrane političke opcije.

Ukoliko birač stavi znak x pored imena četiri ili više kandidata glas će se računati samo političkoj stranci, odnosno posljedično ići će u korist nosiocima listi. Drugim riječima ovim potezom dobili smo na neki način prilično zatvorene liste, gdje je itekako važno kako je ko pozicioniran na listi unutar jedne stranke.

Također, da bi neki kandidat napredovao na listi, on mora osvojiti minimalno 10 posto glasova od ukupnog broja glasova svoje stranke. Konkretno, uzmimo za primjer sarajevsku općinu Novi Grad. Naprimjer na listi SDP-a za općinsko vijeće prijavljeno je čak 35 kandidata. Prvih nekoliko kandidata je u boljoj poziciji jer bi mogli dobiti i one glasove birača koji su stavili znak x pored imena četiri ili više kandidata. Pa naprimjer ako na istoj listi želi napredovati bivši kantonalni zastupnik Ženja Ljubuškić, koji je 24 na listi svoje stranke, on mora osvojiti minimalno 10 posto glasova od ukupnog broja glasova svoje stranke.

Ili ako 35. na listi za gradsko vijeće Tuzla iz PDA Elvedin Džinić želi biti izabran u vijeće mora osvojiti mnogo više glasova, a minimalno 10 posto od ukupnog broja glasova stranke da bi se mogao pomjerati na listi svoje stranke.

Drugim riječima birači trebaju znati da glas više od tri kandidata znači glas za stranku i glas za nosioce listi te da stavljanje znaka x pored više od tri imena ne znači direktnu podršku tim kandidatima.

Izabrani kandidati mogu zalediti mandat

Na predstojećim izbora na listama za općinska i gradska vijeća nalazi se i veliki broj zvaničnika koji obnašaju funkcije i izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti na nekom drugom nivou.

Prema pravilima CIK-a takvi kandidati, poput državnog ministra Sevlida Hurtića koji je kandidat za odbornika u Doboju ili Kemal Hrnjić, federalni ministar koji kandidat za gradsko vijeće Bihaća, ili Arnel Isak, federalni parlamentarac koji je kandidat za gradsko vijeće Zenica, ako budu izabrani mogu zalediti taj mandat i nastaviti obnašati dosadašnju funkciju. A zatim, u trenutku kada im istekne aktuelni mandat, u roku od sedam dana od isteka mandata mogu zatražiti aktiviranje mandata kojeg osvoje na lokalnim izborima.