Skromno obilježavanje
144

Dan državnosti u Sarajevu: Zastave u centru grada i poluprazne ulice

V.K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Centar grada ukrašen je bh. obilježjima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Većina građana Bosne i Hercegovine, pa tako i njenog glavnog grada Sarajeva, danas obilježavaju Dan državnosti, jedan od najznačajnijih datuma u historije države.
Građani Dan državnosti ove godine dočekuju u specifičnim uslovima pandemije koronavirusa pa su tako brojne manifestacije koje inače izazivaju mnogo više pažnje, ove godine obilježene skromnije i u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Kao i svake godine, centar glavnog grada Bosne i Hercegovine ukrašen je bh. obilježjima, a hladno sarajevsko jutro nije izmamilo mnogo građana na ulice. Pored zastava koje krase stubove ulične rasvjete, Vječnu vatru, građani su zastave Bosne i Hercegovine istakli i na radnjama i drugim objektima.

Nažalost, i ove godine Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se samo u jednom njenom dijelu, Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema Zakonu o praznicima Federacije Bosne i Hercegovine, 25. novembar proglašen je neradnim danom.

Kao i prethodnih godina, u drugom dijelu Bosne i Hercegovine, u entitetu Republika Srpska, današnji dan protiče bez svečanosti, a umjesto 25. novembra, u RS-u se obilježava 21. novembar kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, što je za većinu političara u tom bh. entitetu događaj koji je definisao današnju BiH.