Tužilaštvo presporo
141

Danas je godina dana od smrti Džene Gadžun, zbog nerasvijetljenog slučaja zakazani protesti

D. Be.
Danas se navršava godina dana od smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja. Slučaj njene smrti nikada nije rasvijetljen, a zbog toga će danas biti održana protestna šetnja u Sarajevu.

Majka djevojčice je putem Facebooka pozvala sve građane da se okupe ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u 9 sati.

"Ispred Vlade Kantona u 9 sati sa pitanjima za Harisa Vranića!!! Zatim se selimo ispred tužilaštva sa početkom u 10 sati... Pravda za našu Dženu!", navela je.

Ona je nedavno, tačnije 8. novembra, podsjetila da je tog dana počeo horor koji je rezultirao smrću njene kćerke.

"Na današnji datum 8.11. desio se jedan horor koji nas i dan danas prati, koji se ne može zaboraviti nikada, a izazvali su ga Nina Jovanović, Benjamin Bejtović, Suad Rožajac i Jasmina Halimić. Lokacija koja nam je poslata na samom putu za Sarajevo ovog kobnog datuma ne znajući da se radi o jednoj rupetini gdje uništavaju živote svojim ne zakonitim radnjama u nadležnosti ministra Harisa Vranića! Nikada vam neću halaliti što ste ubili nešto što sam rodila, dvije godine sa toliko pažnje posvetila, nešto za što sam živjela i disala, a vi ste to svjesno uništili za 40 minuta....I niko još za to ne odgovara!", napisala je.

Njen suprug Muris Gadžun je napisao: "

Obzirom da Haris (Vranić) na moja pitanja odgovara samo putem društvenih mreza, ovog puta ću doći lično u Sarajevo, a nadam se da će on imati ljudskosti i hrabrosti da mi lično u oči odgovori na postavljena pitanja. Ispred Vlade KS zadržat ću se do 10 sati, a nakon toga idem sa svojom djecom pred zgradu tužilaštva. Pred zgradom Tužilastva reći ću sve ono što ima da kažem i što nosim na duši godinu dana. Predati ću svoje zahtjeve u Tužilastvo i zatražiti odgovore", naveo je.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić početkom augusta ove godine je pozvao Tužilaštvo KS da bez odlaganja utvrdi šta se tačno desilo i preduzme odgovarajuće mjere. Od tada se ništa značanije nije dogodilo.

Podsjećamo, dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun, koja je zadobila teške komplikacije nakon operacije u privatnoj klinici "Bejtović" u Sarajevu, preminula je na KCUS-u 14. novembra 2021. godine.

Operaciju je izvela doktorica Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad. Utvrđeno je i da ordinacija nije imala verificiranu opremu.

Djevojčica je nakon operacije prebačena na KCUS, gdje je nakon šest dana kome preminula.

Zbog rasvjetljavanja ovog slučaja, ali i uređivanja stanja u privatnom zdravstvenom sektoru pokrenut je opsežan inspekcijski nadzor, a nekim ordinacijama je zabranjen rad.