Resorni ministar
112

Delić najavio da bi penzioneri mogli uskoro dobiti jednokratnu pomoć: Pravimo kalkulacije o iznosu

FENA/ I. Sa.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas je rekao kako je urađeno sve što je potrebno za isplatu jednokratne pomoći penzionerima.

On je danas boravio u Zenici povodom Dana starijih osoba FBiH gdje je prisustvovao svečanoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Prijedloge i sve što se odnosi na isplatu jednokratne pomoći, dodao je, uputili su u daljnju proceduru.

"Trenutno se radi izrada rebalansa budžeta FBiH i ja se nadam da ćemo ga imati što prije - i na Vladi i zakonodavnim tijelima, i da ćemo usvojiti rebalans i isplatiti jednokratnu pomoć penzionerima", kazao je ministar Delić.

Najavio je kako, trenutno, ne može govoriti o iznosu koji će biti isplaćen, ali podsjeća kako su iz Saveza penzionera tražili da se korisnicima penzija koji primaju do 1.000 KM isplati 200 KM, a iznad 1.000 KM po 100 KM.

Tako bi za isplatu pomoći za više od 460.000 penzionera trebalo izdvojiti više od 30.000.000 KM. Prave se kalkulacije koliki će iznosi biti i isplaćeni, a to bi trebalo biti poznato u narednih nekoliko dana.

"Trenutno čekamo i ime od Ministarstva finansija za Radnu grupu koja će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i ja se nadam da će Radna grupa postići i naći određeni kompromis, na zadovoljstvo penzionera, ali, naravno, i Vlade FBiH", najavio je Delić.

Podsjetio je kako su udvostručena sredstva za banjsko liječenje penzionera, a aktivno se radi i na osnivanju Vijeća penzionera FBiH, koje bi trebalo da bude svojevrsni zastupnik u Vladi FBiH, kada su u pitanju prava i položaj penzionera u FBiH.