Ministar privrede KS
32

Delić o blokadi podsticaja malim privrednicima: Nemamo mogućnost za povrat sredstava

N. C.
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, danas je upoznao javnost o zatečenoj blokadi u provođenju programa dodjele podsticaja subjektima male privrede s područja KS za prošlu godinu.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u augustu 2020. godine objavilo Javni poziv za odabir korisnika "Poticaja razvoju male privrede", odnosno za dio programa podrške koji se implementiraju svake godine.

Prethodni saziv Vlade KS donio je Odluku o neutvrđivanju liste korisnika i iznosa poticajnih sredstava za razvoj subjekata male privrede, zbog koje je Ministarstvo privrede KS prinuđeno poništiti predmetni javni poziv.

Delić pojašnjava da je Ministarstvo privrede putem komisije koju je formiralo završilo posao 23. decembra 2020. godine i prijedlog svoje odluke dostavilo na usvajanje tadašnjoj Vladi KS.

"Komisiju je formiralo ministarstvo, a činilo ju je pet članova - po jedan vanjski saradnik iz akademske zajednice i poslovne zajednice, jedan predstavnik Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i dva člana komisije iz Ministarstva privrede", kazao je.

Neshvaljivi razlozi Na Javni poziv apliciralo je 155 malih privrednika koji posluju na području KS, odabrana su 72 korisnika, a 83 su odbijena.

"Ukupan iznos planiran za realizaciju javnog poziva iznosio je 805.759,64 KM. Nažalost, iz neshvatljivh razloga prošli saziv Vlade KS oborio je ovaj poziv. Nismo u mogućnosti da uradimo ništa kako bismo ponovili ovaj poziv, jer je sa zaključivanjem 31. decembra došlo do preraspodjele budžetskih sredstava te nećemo moći učiniti ništa po tom osnovu", istakao je.

Dalje nastavlja da ne želi ulazit u sam izbor korisnika ni proces koji je obavila bivša vlada.

Delić istiće da želi obavijestiti sve privrednike o razlogu zbog kojeg je blokirana pomoć za male privrednike u iznosu od skoro million maraka.

"Nećemo ulaziti u razloge zbog čega ministri nisu bili zadovoljni firmama koje su izabrane. Obavezini smo poništiti ovaj poziv i nemamo nikakvu mogućnost za povrat ovih sredstava", kazao je, izražavajući žaljenje što važeći propisi nalažu da se poziv mora poništiti.

Delić istiće da će svi naredni pozivi koji budu raspisivani u okviru ovog ministarstva biti pravovremeno raspisani i urađeni na transparentan način.

"Uključit ćemo i privrednike da daju svoj glas kada je riječ o kriterijima po programima po kojima se dodjeljuju određena sredstva", zaključio je.