Sramotno i retrogradno
342

Delić o izjavi Zuko da su Bošnjaci iz Podrinja "vozili volovska kola": Ovako SDA doživljava građane

M. G.
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić dao je opširnu reakciju na izjave predsjednice Asocijacije žena Stranke demokratske akcije (SDA) Kenele Zuko, nazvavši ih "duboko problematičnim" i izrazom "arogancije političkog establišmenta".

Delić je naglasio da ovakve izjave reflektiraju distanciranost političara od stvarnih potreba građana i omalovažavaju osnovne funkcije države i njenih institucija.

"Način na koji je Kenela Zuko predstavila SDA kao glavnog pokrovitelja infrastrukturnih projekata, kao što su ceste, rasvjeta, džamije i kanalizacija, apsolutno je neprihvatljiv u 21. stoljeću. Tvrdnja da je SDA 'dala' takve projekte vrijeđa inteligenciju građana, jer političke stranke ne posjeduju nikakve privatne fondove iz kojih bi to finansirale", izjavio je Delić.

On je podsjetio da se ovakvi projekti finansiraju iz državnog budžeta, koji se puni novcem svih građana, bez obzira na njihovu političku, etničku ili vjersku pripadnost.

"Građani plaćaju poreze i imaju pravo na korištenje javnih dobara. Stranke i političari su samo izvršioci ovih projekata, a ne njihovi vlasnici", naglasio je Delić, dodajući da je ovakav način predstavljanja politike opasan jer sugerira da su građani ovisni o milosti političkih partija.

Delić je posebno osudio retoriku koja implicira podjele među građanima.

"Još je problematičniji ton koji sugerira podjelu na 'građane prvog' i 'građane drugog reda', gdje se implicira da su oni koji nisu bliski SDA manje vrijedni ili nemaju pristup osnovnim resursima. To je apsolutno uvredljivo za svakog građanina ove zemlje, bez obzira na to kojoj političkoj stranci pripadaju", poručio je Delić.

Ministar je istakao i uvredljivost Zukine izjave o Bošnjacima iz Podrinja, naglašavajući da ovakvi komentari „vrijeđaju kolektivno sjećanje naših sugrađana iz Podrinja, a ujedno i svih nas koji poznajemo historiju njihovih napora i doprinosa razvoju društva“.

Delić je posebno osudio izjavu koja implicira da su Bošnjaci iz Podrinja "vozili volovska kola", ocijenivši je kao sramotnu i pogubnu.

"Izjave poput ovih produbljuju stereotipe i podjele, naročito u društvu koje i dalje nosi teške posljedice rata i disfunkcionalnog sistema", rekao je.

"SDA svojim izjavama, nažalost, kreira sliku države u kojoj su javni budžet i resursi vlasništvo političke partije, dok su građani svedeni na prosjake koji moraju biti zahvalni za ono što im stranka 'da' – bilo da je to put, džamija ili rasvjeta. To je neprihvatljivo, i takav mentalitet nas vraća unazad", poručio je Delić.

Na kraju, ministar je zaključio da "infrastruktura, usluge i javni projekti nisu, niti smiju biti, poklon nijedne političke stranke", već temeljna funkcija države i njenih institucija.

"Ovakva retorika potkopava povjerenje građana u državne institucije i doprinosi stvaranju feudalnog mentaliteta u kojem su političke stranke gospodari, a građani njihovi podanici. Ovo društvo zaslužuje više od toga", poručio je Delić, pozivajući na odgovornost i ozbiljnost u političkom diskursu.