Reagovali i aktivisti
48

Demokratski sunovrat vijećnika iz Tuzle: Mjesne zajednice ostaju politički plijen i mašinerija za izbore

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Gradsko vijeće Tuzle na izgledno posljednjoj sjednici u ovom mandatu nije donijelo odluku o načinu provođenja izbora za članove savjeta mjesnih zajednica. Time su vijećnici nastavili s kršenjem gradskog Statuta, onemogućivši građanima demokratsko pravo da biraju ili budu birani.

Tuzla je u maju 2021. godine dobila Statut grada, koji je omogućio drugačiji način administrativnog djelovanja. Tada je zvanično građanima pružena mogućnost da putem neposrednih izbora imaju pravo birati i biti birani za članove savjeta mjesnih zajednica, međutim, to se dosad deklarativno zadržalo samo na papiru.

Odluka o načinu provođenja izbora nije usvojena, a lokalni političari su nastavili sa kršenjem gradskog Statuta. No, stotine građana iz četiri tuzlanske mjesne zajednice u proteklom periodu su svojim potpisima podržali podnošenje građanskih inicijativa, kojima su od Gradskog vijeća zatražili konačno donošenje odluke o načinu provođenja takozvanih mjesnih izbora.

Da ne bude da su potpuno ignorisali zahtjev građana, vijećnici su umjesto donošenja odluke usvojili zaključke kojima podržavaju izbore i nalažu još jednom razmatranje dokumenata na tu temu. U konačnici, do realizacije izbora za članove savjeta mjesnih zajednica u Tuzli do kraja ove godine neće doći, a gradski vijećnici su nastavili s kršenjem Statuta Tuzle.

Opozicioni vijećnik iz Naše stranke Omer Berbić smatra sramotnim i dalje kršenje Statuta Tuzle, ocijenivši mjesne zajednice velikim stranačkim resursom, posredstvom kojih se omogućava prikupljanje glasova za lokalne izbore.

"Mislim da se ovakvim pristupom ništa novo neće desiti u kontekstu mjesnih zajednica te da će one i dalje biti ispolitizirane. Trenutnim načinom vođenja one nemaju nikakvu funkciju i takvo stanje će biti sve dok ne budu provedeni direktni izbori na kojima će građani dati svoje mišljenje. Rupe na cesti nemaju političku pozadinu i one ne smiju biti predmet nikakve političke diskusije", istaknuo je Berbić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Veliki broj mještana iz prigradskog naselja Dobrnja podržao je građansku inicijativu za provođenje mjesnih izbora, ali njihovom zahtjevu u konačnici nije udovoljeno.

Predsjednik savjeta tamošnje mjesne zajednice Ahmudin Junuzović kaže da su savjeti mjesnih zajednica u trenutnom obliku prevaziđeni, odnosno da nemaju svrhu, a da problem bude još veći praksa je takva da pojedini članovi čak ni ne dolaze na sastanke.

"Predstavnike savjeta uglavnom postavlja politika, a sve to se odražava na manji kapacitet rada savjeta, što građani direktno trpe. Ukoliko bi savjet mjesne zajednice radio u punom kapacitetu, vjerujem da bi i lokalna zajednica imala određene benefite", navodi Junuzović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Za provođenje mjesnih izbora zalažu se i iz nevladinog sektora, a razočarani potezom lokalnih političara, kažu da Tuzla postaje politička i građanska periferija.

"Neodgovorno ponašanje pojedinih predstavnika Gradskog vijeća, dovelo je Tuzlu na infrastrukturnu peroferiju, putevi su loši i nesigurni, a problemi vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda su samo vrh ledenog brijega. Neusvajanje odluke o provođenju direktnih izbora za članove savjeta mjesnih zajednica Tuzlu kao grad je svrstalo i na političku te građansku periferiju. Nastavlja se urušavati dugogodišnja baština društvenog, kulturnog i građanskog lica koje Tuzla godinama nosi. Međutim, hrabri me volja građana da se ovo urušavanje zaustavi i napravi zaokret u vođenju i donošenju odluka koje se direktno vežu za kvalitet njihovog života", kaže Adnan Gavranović, predsjednik Udruženja Front slobode.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Inače, u gradskom budžetu za ovu godinu osigurana su novčana sredstva za provođenje izbora za članove savjeta mjesnih zajednica, a sada je postalo i više nego očito da je njihova (ne)realizacija isključivo političko pitanje.

"Kao izvršna vlast, mi smo stvorili sve preduslove za realizaciju izbora u mjesnim zajednicama, obezbijedili smo novac u budžetu, pripremili tekstove zakonskih propisa koje treba Gradsko vijeće usvojiti. Kao izvršna vlast smo spremni to provesti i lično kao gradonačelnik podržavam izbore i smatram da sve zakonske odrednice koje definišu bilo koju oblast se moraju ispoštovati", kaže gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Čelnik Tuzle obećava da će članovi savjeta mjensih zajednica biti izabrani i imenovani na transparentan i odgovoran način, ali dok se to ne desi lokalni političari nastavljaju s kršenjem Statuta kojeg su prije više od tri godine donijeli, upuštajući se u demokratski sunovrat.