Firma Cubicus
19

Denis Đulalić tvrdi suprotno: Sa Sebijom Izetbegović sam razgovarao o respiratorima

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Drugi svjedok na današnjem ročištu u predmetu "Respiratori" bio je Denis Đulalić, vlasnik i direktor firme Cubicus, koja je za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu trebalo da nabavi 40 respiratora u vrijednosti od tri miliona KM.
On je kazao kako je razgovrao s direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović 17. ili 18. marta 2020. godine.

"Pričali smo o generalnim stvarima, da li je ponuda ozbiljna, koliki je rok isporuke, da li su respiratori za ventilaciju odraslih... Tih dana smo imali više razgovora koji su išli preko kabineta, jer su se ponude mijenjale iz sata u sat. Mi nismo mogli garantovati za ponudu duže od nekoliko sati. Bili su standardni razgovori u poslovanju. Razgovarao sam s direktoricom Izetbegović, Anelom Katicom, šeficom Klinike za anesteziologiju, Edinom Gujić iz KCUS-a, koja je mislim referent za nabavku, nisam siguran za funkciju. Razgovarali smo o respiratorima, ponudi i roku isporuke", kazao je.

On je istakao da se radilo o telefonskim razgovorima, a da je sadržaj komunikacije bila tehnička specifikacija respiratora.

Nakon sastanka na KCUS-u 17. marta je obaviješten da je ugovor potpisan.

"Mislim da je to bio pregovarački postupak, 17. marta je bila ponuda, a 18. smo potpisali ugovor s KCUS-om. Na sastanku je bila komisija koja je pitala za cijenu, instalaciju, verifikaciju itd", dodao je.

Kazao je kako ugovor nije realizovan. Prije njega svjedočila je Izetbegović koja je dala suprotne iskaze, odnosno da nije direktno komunicirala i učestvovala u nabavkama, jer to rade druge službe.

"Novac liježe na račun, prosljeđujem ga dobavljaču u Sloveniju. Ugovor nije realizovan zato što nas je dobavljač obavijestio 6. ili 7. dan, a rok isporuke je bio 10 dana, da postoje problemi, a javili su se jer su zemlje pozatvarale aerodrome širom svijeta. Javili su se logistički problemi. Nije bilo moguće ispoštovati ugovor s KCUS-om, a imali smo penale. Ugovor je bio 3 miliona, a to bi značilo oko 30.000 po danu kašnjenja. Ja sam donio odluku da nam vrate novac, a mi KCUS-u. Novac je vraćen u roku 6 sati od raskida ugovora", ispričao je.

Firma Cubicus je dobavljala testove za FUCZ.

"Mene su UNDP i WHO koristili jer sam od ranije radio s laboratorijom iz Wuhana. Oni su imali prve testove koje je odobrila WHO. Zvali su me da doniraju 5.000 testova za BiH. 20. marta me nazvao Fahrudin Solak i rekao da je dobio moj broj od UNDP-a ili WHO-a i zamolio da dođem na sjednicu Kriznog štaba i objasnim sve o testovima. Vladala je zabuna da su to testovi kao za trudnoću. Objasnio sam im da su to molekularni genetički testovi, da su potrebni i ekstrakcijski kitovi i brisevi...", objasnio je.

Tužitelji su predstavili i podatak da je pomoćnica direktora FUCZ-a kontaktirala Đulalića u vezi s nabavkom medicinske opreme i respiratora, ali da respiratore nije bilo moguće nabaviti zbog situacije na tržištu.

Konstatovano je da se upustio u slanje ponuda prema FUCZ-u, KCUS-u i drugim ustanovama, iako se nisu bavili prometom medicinskih sredstava, jer nisu bili registrovani za to.

"Nismo bili registrovani u registru prometnika Agencije za lijekove BiH. Zato smo angažovali registrovanog veleprometnika koji je ishodovao sve potrebne dozvole i saglasnosti", kazao je i dodao da je zvao agenciju i pitao da li postoji neka skraćena procedura u vrijeme pandemije.

"Rekli su mi da je najbolje da angažujem već registrovanog veletrgovca, što sam i radio da se ne bih upuštao u proceduru koja se ne bi realizovala u tako kratkom roku", kazao je.