Želi biti gradonačelnik
1

Derviš Čičko: Tuzli slijede sudbonosni izbori, korupcionaštvo i politička trgovina su nepodnošljivi

A. K.
Derviš Čičko (Foto: A. K./Klix.ba)
Derviš Čičko (Foto: A. K./Klix.ba)
Derviš Čičko kandidat je Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) za gradonačelnika Tuzle, a u razgovoru za Klix.ba između ostalog je govorio o razlozima kandidature, načinima razvoja grada te ključnim projektima koje bi realizirao.

U okviru ovogodišnjih lokalnih izbora Stranka za BiH je Derviša Čička kandidirala za poziciju gradonačelnika Tuzle, a on u razgovoru za Klix.ba kaže da mu je namjera da se kroz političku kampanju javno, otvoreno i argumentirano učini sve što je smisleno.

Time bi se, kako navodi, tamošnja društveno-politička zajednica napokon probudila iz višegodišnjeg sna "uspavane ljepotice" ušuškane na krevetu samozadovoljstva stare slave i nečinjenja.

"Sada i sasvim evidentno, dramatično ekonomsko-razvojno zaostajanje Tuzle, sa svim socijalnim devastirajućim posljedicama više se ne mogu prekriti samo ispraznošću pseudoideološkom koprenom 'multi-kulti mjesta najboljeg življenja'. Siromaštvo, ogromnost sistemskog korupcionaštva, politička trgovina i otvoreni masivni nepotizam su daleko iznad podnošljive granice", smatra Čičko.

Kaže da je Tuzla već duže vrijeme de facto u demolirajućoj spirali ekonomskog zaostajanja i razvojne kapitulantske defanzive, da jednostavno mora iz egzistencijalnih razloga koliko sutra postati najprivlačnije mjesto za investiranje, moderno reindustrijaliziranje i značajno otvaranje radnih mjesta.

"Komparativno gledajući, sa sopstvenih okvirno 208 miliona KM, spram Gradačca sa godišnjim 'bruto prihodom' od preko 500 miliona KM, Tuzla bi trebalo da ima isti portfolio od gotovo 1,5 milijardi KM. I puno drugih stvari je važno, ali ovo je zasigurno krucijalni problem. To čini ove izbore i sudbonosnim", navodi Čičko.

U nastavku našeg razgovora zanimalo nas je koji su ključni projekti koje bi realizirao u naredne četiri godine te šta bi posebno bilo u fokusu njegovig djelovanja.

Kako odgovara, uz kontinuirano hiperaktivno bavljenje ekonomsko-razvojnom temom, neophodno je odmah početi ozbiljno tehničko-tehnološko saniranje stanja u dva ključna javna komunalna preduzeća, odnosno Vodovod i kanalizacija i Centralno grijanje.

Ističe da su ta preduzeća dovedena gotovo do ruba generalne pouzdanosti, zbog njihovog neadekvatnog investicijskog održavanja i moderniziranja od Gradske uprave.

"Jasno je da se bez racionalne tehnološko-organizacijske pouzdanosti ova dva ključna komunalna sistema, može govoriti o tome da su restrikcije vode stvarnost i budućnost, a da Centralno grijanje nema kapacitete da opsluži sve priključene potrošače. Tu je svakako i ozbiljno bavljenje i problemom otpadnih voda, ali i promptno novo lociranje Gradskog groblja, uz odustajanje od morbidne ideje sahranjivanja Tuzlaka u otpadni građevinski iskop na šljakištu Drežnik Termoelektrane Tuzla. Svakako i postupno svrhovito i radikalno reorganiziranje administracije Gradske uprave i javnih preduzeća i ustanova je uslov bez kojeg se ne može. Naravno da je ovo tek vrh ledenog brijega tema kojima se namjeravam baviti, uz sasvim očekivanu i bezrezervnu podršku Gradskog vijeća", navodi Čičko.

Kaže i da je Tuzla u svojoj pragmatičnoj sveukupnosti u nepodnošljivo štetnoj "defanzivi optimizma" i u trendu negativne kadrovske selekcije, gotovo ugaslog propulzivnog aktivizma. Mišljenja je i da je zapuštena u fundamentalnim aspektima razvoja te saobraćajno blokirana.

"Razvojno je čak na četvrtom mjestu u Tuzlanskom kantonu, realpolitički degradirana na najnižu razinu karikaturalnosti takozvane ljevice u novijoj historiji. Ljudi i politike koji su to proizveli, moraju se prvenstveno skloniti sa društvene scene zbog štetnosti koju čine po javni interes, kao osnovni preduslov bilo kakvih promjena", stava je Čičko.

Kao najveći problem građana Tuzle navodi nezapamćeno ekonomsko-razvojno zaostajanje, sa svim svedruštvenim štetnim posljedicama.

"Jedino rješenje je u praktičnom strategijskom i svakodnevnom bavljenju tom antitezom: proizvodnja, proizvodnja i proizvodnja, radna mjesta, radna mjesta", nadovezuje se Čičko.

Govoreći o svojim najvećim prednostima u odnosu na ostale kandidate, Čičko ističe da u realnom sektoru radi više od 40 godina, zatim u privatnom proizvodnom sektoru 28 godina te shvatanje i praktično razumijevanje da je baza preduslov za nadgradnju, tj. da je bez ekonomske samoodrživosti i stvaranja nove vrijednosti, svaka zajednica osuđena na agoničnu propast.

"Tuzla je, nažalost, na pogrešnoj stazi. Političke osobe koje dolaze kao kandidati iz lokalnih birokracija, imaju objektivan kapacitet da se bave isključivo onim što mogu, tj. rashodovnom stranom budžeta. Prihodovna je za njih mislena imenica, a to je suština problema, ali i put ka rješenjima", smatra Čičko.

Na kraju je govorio o pobjedi te poruci građanima, odnosno biračima.

"Vjerujem da je generalno uvijek suštinskiji sam put i njegov sadržaj od banalnosti cilja, tj. moj zadatak je da ponajbolje i jednostavnim jezikom obrazložim Tuzlacima stanje i okruženje u kojem živimo, te da ponudim realistična rješenja, kao sada u okviru 31 stavke političkog programa. Njihovo diskrecijsko biračko pravo, na osnovu predočene situacije, je da odlučuju o svom životu. Pobjeda je de facto upravo taj ponuđeni put Tuzlaka prema boljitku", zaključio je Čičko razgovor za Klix.ba.