Sarajevo
204

Detalji slučaja sa Grbavice: Samohrana majka ostavila djecu da bi radila, vatrogasci dobili zahvalnicu

I. Sa.
U sarajevskom naselju Grbavica, vatrogasci su prije nekoliko dana spasili dvogodišnjeg dječaka koji je bio u stanu sa četverogodišnjom sestrom.
Dijete je na prozoru vidjela građanka koja je pozvala nadležne službe te ih je spasio pripadnik Profesionalne vatrogasne brigade KS. Ustanovilo se da nisu bili pod roditeljskim nadzorom.

Iz Kantonalnog centra za socijalni rad su za Klix.ba rekli da se radi o samohranoj majci te da je Služba socijalne zaštite općine Novo Sarajevo, koja djeluje u okviru ovog centra, otvorila predmet zaštite maloljetne djece.

Otvoren je na osnovu službenih zabilješki policije i dežurnog socijalnog radnika koji je tokom intervencije u večernjim satima zbrinuo maloljetnu djecu.

"Da bi detaljnije govorili o ovom slučaju, potrebno je provesti niz radnji usmjerenih na utvrđivanje elemenata koji upućuju na prisustvo osnova za pokretanje postupka za izricanje mjera porodično-pravne zaštite ili pokretanje postupaka pred sudom za oduzimanje prava roditelja da živi sa djecom ili oduzimanje roditeljskog staranja", navodi se u odgovoru.

Zahvalnica za vatrogasce

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je jučer uputila zahvalnicu pripadnicima Kantonalne uprave Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice KS – Drugi vod jer su spasili djecu.

Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo

"Uručila sam je Muhamedu Duranu, koji je zajedno sa svojim kolegama spasio dvogodišnje dijete s prozora šestog sprata zgrade u naselju Grbavica. Nevjerovatno brzom i hrabrom reakcijom vatrogasaca, spriječena je moguća tragedija. Ponosna sam na njihovu nesebičnu predanost poslu", navela je Karić.

Zahvalila se komšijama koji su pozvali vatrogasce i pokazali da je "komšija poput porodice".

"Kao majku malog djeteta, potresla me informacija da je samohrana majka bila prinuđena ostaviti djecu kako bi radila te pozivam nadležne institucije da zajedno sa Gradom Sarajevom pomognemo ovoj porodici", navela je Karić.

Majka uhapšena pa puštena

Kako je potvrđeno iz MUP-a Kantona Sarajevo za Klix.ba, majka M.T. je isti dan kada se ovo desilo uhapšena u 22:30 sati.

Naredni dan je otpuštena iz službenih prostorija nakon završene kriminalističke obrade, uz konsultacije s tužiocem Kantonalnim tužilaštvem KS, dok su 16. jula policijski službenici stanice Novo Sarajevo dostavili Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu KS.