Zahtjev Vladi
220

DF: Neophodno uvođenje vanrednog stanja u FBiH za zatvaranje i pomoć privredi

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH traži usvajanje zaključaka koje su definisali u smjeru proglašenja vanrednog stanja uslijed izuzetno pogoršane epidemiološke slike.

To smatraju neopodnim u svjetlu stvaranja preduslova za poboljšanje epidemiološke slike, uvođenje strožijih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa i stvaranje neophodnih uslova za zatvaranje Federacije na 15 dana.

Također ističu i na Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica nadomještanje ekonomskih gubitaka privrednim subjektima.

"Uz ovaj zaključak i podršku svim zaključcima Odbora za zdravstvo, Klub zastupnika Demokratske fronte tražit će na današnjoj sjednici finansijsku podršku za sve bolnice koje liječe Covid pacijente u skladu sa opredijeljenim kapacitetima za liječenje covid pacijenata kao i osposobljavanje certificiranih laboratorija za covid testiranja u svim kantonima", saopćili su.

U Sarajevu će danas biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o pogoršanju epidemiološke slike u Federaciji. Sjednica počinje u 11 sati a kako je najavljeno, na njoj će biti razmatrano uvođenje lockdowna na nivou entiteta.