Gordijski čvor
63

DF odlučio da ostaje u opoziciji u HNK i vladu ostavio u tehničkom mandatu

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Kolegij Demokratske fronte je na sjednici na kojoj su prisustvovali i predstavnici kantonalnih odbora, donio odluku da Demokratska fronta u HNK neće formirati vlast sa strankama Trojke i HDZ-om. Također je donesena odluka da koaliranje sa strankom SDA ne dolazi u obzir.

Iz navedenog je jasno da vrh stranke u HNK želi podržati SDA, dok lokalni zastupnici ne žele izdati svoje partnerstvo sa SDP-om i NiP-om, što je rezultiralo ostankom u opoziciji.

Inače u HNK DF ima izuzetno dobre odnose sa partnerima iz Trojke, a posebno sa SDP-om što nije izenađujuće s obzirom na činjenicu da je zastupnik DF-a u HNK Zoran Mikulić prije odlaska u tu stranku bio predsjednik KO SDP-a u Mostaru.

Ovom odlukom formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu definitivno je vezano Gordijskim čvorom, jer za formiranje vlasti za koju je potrebna dvotrećinska većina od 20 ruku, u ovom kantonu, trenutno ne postoji ni jedna opcija koja se može realizovati.

Time je ujedno donesena odluka da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon što se nije uspjela formirati nakon prošlih izbora, ponovno ostaje u tehničkom mandatu, što je apsurd koji se ne bilježi u historiji politike i pregovaračkih rezultata.

Slična situacija samo se mogla dogoditi na novu Federacije BiH kad je visoki predstavnik Christian Schmidt ocijenio nedopustivim da nakon više od osam godina isti sastav Vlade FBiH nastavi raditi u tehničkom mandatu i donio odluku kojom je riješio taj problem.

Očekuje se sličan scenarija i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jer su predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije već izrazili nezadovoljstvo razvlačenje tog procesa.