Sumnjivi konkursi
122

DF tvrdi: Mandić zapošljava članove Naše stranke u Općini Centar

M. G.
Općinski odbor Demokratske fronte Centar Sarajevo oglasio se povodom, kako navode, skandalozne konkursne procedure u Općini Centar Sarajevo.

Prema njihovim tvrdnjama, cilj konkursa je zapošljavanje Draška Lukovića, kadra Naše stranke i bliskog saradnika načelnika Centra Srđana Mandića, na poziciju državnog službenika.

Prema informacijama koje su dobili iz više izvora, konkurs je kreiran kako bi se Lukoviću, kao lojalnom kadru Srđana Mandića i Naše stranke, osigurao siguran državni posao. Time bi se Luković bio zbrinut u slučaju da Mandić izgubi funkciju načelnika na predstojećim izborima.

Demokratska fronta podsjeća da je krajem 2021. godine na službenoj stranici Naše stranke Novo Sarajevo objavljeno da je Luković imenovan u Općinski odbor te stranke, što, kako tvrde, jasno ukazuje na klasični primjer stranačkog zapošljavanja.

Također se naglašava da je tokom Mandićevog mandata u više navrata bilo izneseno u javnost da je nezakonito držao na ugovorima o djelu više kadrova Naše stranke, na što su, prema njihovim navodima, potrošene stotine hiljada maraka. Sada, uoči izbora, Demokratska fronta tvrdi da Mandić ide korak dalje pokušavajući osigurati status državnih službenika za ove kadrove.

Praksa stranačkog zapošljavanja u javnoj upravi, smatraju u Demokratskoj fronti, već decenijama predstavlja jedan od ključnih problema zbog kojeg građani gube povjerenje u institucije. Oni pozivaju na prestanak ove prakse i na stvaranje jednakih prilika za sve građane, umjesto rezervisanja državnih poslova za članove političkih stranaka.