Iznenadna posjeta
2

Direktor CIA-e William J. Burns stigao na sastanak u Predsjedništvo BiH

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država William J. Burns stigao je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.
On je danas stigao u Sarajevo kako bi održao nekoliko susreta, uključujući i sastanak s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom.

Burns je kao zamjenik državnog sekretara SAD-a 2012. godine posjetio našu zemlju te je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova naše zemlje.

U februaru 2012. godine ondašnji članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović primili su Burnsa u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Burns je tada izrazio podršku i posvećenost SAD-a napretku Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu.

Ono što je zanimljivo, Burns je tada posebno interesovanje pokazao za pitanje funkcioniranja državne imovine te problemima koji su aktuelni u tom kontekstu.

"Na svim svojim sastancima sam jasno kazao da ostajemo čvrsto privrženi i da pružamo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH te Dejtonskom mirovnom sporazumu", kazao je Burns 2012. godine tokom posjete Bosni i Hercegovini.

Burns je na poziciju direktora CIA-e imenovan 2021. godine, a predsjednik Biden ga je unaprijedio u kabinet u junu 2023. godine.

Tokom svoje bogate i dugogodišnje službe, Burns je služio šest predsjedničkih administracija, a karijera mu traje više od četiri decenije.