Izazovi u implementaciji
24

Direktor IDDEEA BiH razgovarao s predstavnicima osam ambasada o elektronskom potpisu

SRNA
Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almir Badnjević prisustvovao je redovnom sastanku međunarodnih ekonomskih predstavnika, na kojem je razgovarano s međunarodnim ekonomskim predstavnicima o elektronskom potpisu.

Na sastanku, čija je tema bila "Digitalni potpis i sajber sekjuriti", prisustvovali su predstavnici njemačke, američke, italijanske, austrijske, francuske, švajcarske, švedske i britanske ambasade u BiH, Američke trgovačke komore u BiH, Udruženja italijanskih privrednika u BiH, te "Adventidž Austrija BiH", saopšteno je iz IDDEEA.

Badnjević je predstavio aktivnosti i izazove sa kojima se suočava IDDEEA BiH, govoreći o ulozi koju Agencija ima u digitalnoj transformaciji BiH, implementaciji elektronskog potpisa i BiH digitalnog identiteta, uz poseban naglasak na sajber bezbjednost.

Predstavnici svih ambasada i međunarodnih organizacija zahvalili su mu na mnoštvu korisnih informacija te pružili punu podršku za nastavak rada u oblasti digitalne transformacije u BiH, navedeno je u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je ranije da IDDEEA nema ovlašćenja da uspostavlja servise koji se odnose na direktnu vezu sa građanima, te da uvođenje digitalnog potpisa nema zakonsko uporište i predstavlja potencijalu opasnost za građane.

I iz Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske ranije je saopšteno da ne postoji zakonska mogućnost na nivou BiH da se izdaju digitalni potpisi shodno važećoj EU regulativi, a posebno da se uspostavljaju digitalni identiteti, usluge povjerenja, potpisi u oblaku ili daljinski ili serverski potpisi ili digitalni novčanici.

MUP Srpske skrenuo je pažnju javnosti da se građani za svoja prava vezano za lične karte, uključujući i kvalifikovane digitalne potvrde, isključivo mogu obraćati MUP-u, kao jedinoj i nadležnoj instituciji za građane Republike Srpske, a koje shodno zakonskim nadležnostima donosi odluke u upravnim postupcima, kada se za to stvore zakonske pretpostavke.