"U korist građana"
47

Djelovanje SBiH u Tuzli: Podržavaju SDA-ovu većinu, ali saradnju nisu ozvaničili

A. K.
Aktuelni saziv Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Aktuelni saziv Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Protekla sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, tačnije, način glasanja, pokazao je ko se nalazi na kojoj strani. Najveći fokus je stavljen na Stranku za BiH, čiji su zastupnici, a upravo na osnovu načina glasanja, pokazali otvorenu podršku grupaciji koju predvodi SDA.
Naime, zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona u ponedjeljak su usvojili nacrt kantonalnog budžeta za iduću godinu, a za ovakav dokument su bila 22 člana tog zakonodavnog tijela.

Riječ je o zastupnicima iz Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA), koji djeluju kao nezavisni i jednog zastupnika Socijaldemokrata (SD).

Svi ovi zastupnici nalaze se zvanično u novoj skupštinskoj većini, izuzev Asmira Hasića i Emira Salihovića, pripadnika Stranke za BiH, koji su potpisali sporazum o saradnji sa DF-om. Međutim, način njihovog glasanja pokazuje koju grupaciju podržavaju.

Inače, ovaj dvojac zanimljiv je trenutno zbog činjenice da su sporazum sa DF-om potpisali bez odobrenja vrha stranke, što su potvrdili iz Predsjedništva SBiH.

"Dva zastupnika Stranke za BiH trenutno imaju potpisan sporazum sa DF-om, vezano za zajedničko djelovanje u mandatnom periodu od 2022. do 2024. Sa kolegama (iz DF-a, op.a.) ćemo sjesti i razgovarati o amandmanskom djelovanju vezano za nacrt budžeta i sam budžet Tuzlanskog kantona", kazao je Hasić nakon glasanja za nacrt kantonalnog budžeta za 2023. godinu.

Iako je glasao za nacrt budžeta, Hasić navodi da u njemu postoje određene manjkavosti.

"Kroz amandmansko djelovanje pokušat ćemo izmijeniti nedostatke za koje vjerujemo da postoje, odnosno zatražit ćemo izmjenu onoga dijela koji nije po našoj i mjeri građana. To ćemo učiniti u narednom periodu", dodao je Hasić.

Kada je riječ o nacrtu, prihodi u budžetu TK za 2023. godinu iznose 556 miliona KM i manji su za 29,6 miliona KM u odnosu na godinu ranije.

"Razlog za smanjenje je to što Vlada FBiH nije usvojila budžet, pa ne znamo da li će biti transfera stredstava ka nižim nivoima vlasti, što smo imali posljednjih nekoliko godina", kazao je ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Prema projekcijama Ministarstva finansija FBiH, u posljednjem kvartalu ove i u narednoj godini očekuje se usporenje ekonomskog rasta u BiH, koji bi trebao iznositi 1,7 posto, što zahtijeva oprezniji pristup planiranju i potrošnji.

"Budžetski korisnici, kojih ima 168 u kantonu, zatražili su dodatnih 50 miliona KM, što u ovoj fazi nismo mogli realizirati. Dio tih zahtjeva je opravdan i gledat ćemo da ih ugradimo u prijedlog budžeta", naveo je resorni ministar.

Inače, prema proceduri, usvojeni nacrt budžeta TK podrazumijeva 10 dana javne rasprave, a zatim slijedi njegova izrada u formi prijedloga.