Nova prijetnja
488

Dodik: Aktivirat ćemo svoja predstavništva ako Turković nastavi provoditi vanjsku politiku BiH

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je da će aktivirati diplomatsko-konzularna predstavništva u koja su imenovani njegovi kadrovi ukoliko ministrica vanjskih poslova Bisera Turković nastavi provoditi vanjsku politiku Bosne i Hercegovine.

Dodik je kazao da je provođenje vanjske politike BiH "jedino u nadležnosti Predsjedništva BiH" i da ministrica vanjskih poslova u toj konstelaciji odnosa treba da bude "samo vazal".

"Bisera Turković je bez traženja saglasnosti Predsjedništva dala saglasnost da se BiH, kako smo mogli da čujemo, putem Vijeća Evrope pridruži borbi protiv nekog cyber kriminala", rekao je Dodik.

On smatra da je to kršenje zakona i da se ministrica ponaša neodgovorno.

"Mi kao Srbi imamo značajan broj u diplomatskim predstavništvima, njih 16. Do sada smo poštovali procedure, nije se mogla naći nijedna tačka da smo prekršili. Neka nastave ukoliko žele da mi uspostavimo neku novu praksu", istakao je Dodik.

Dodaje da takvo ponašanje najviše doprinosi urušavanju sistema.

"Ako je to politika SDA, ja to razumijem. Oni pokušavaju osigurati svoje pozicije i provođenje svojih politika", istakao je Dodik.

Pošta zločinu

Naveo je da je tražio da Predsjedništvo oda poštu preminulom zločincu Momi Krajišniku jer je on prvi izabran u Predsjedništvo.

"On je učestvovao u formiranju i radu Predsjedništva. Kada je umro Alija Izetbegović, održane su sve ceremonijalne prigode... Ukoliko se ovakva praksa nastavi, dat ću nalog da se Krajišniku oda knjiga sjećanja u diplomatskim predstavništvima", upozorio je on.

Priznavanje Kosova

Napominje da je Komšić kao član Predjedništva pokrenuo pitanje priznavanja Kosova i da je to obrazlagao na način da treba poštovati volju ljudi na Kosovu - Albanaca.

"Džaferović i Komšić su glasali za odluku da se prizna Kosovo. Konačno mjesto odluke je Skupština ukoliko ja pokrenem vitalni nacionalni interes, a hoću. Do sada se špekulisalo da li se treba ili ne treba priznati. Imat ćemo odluku. Vjerujem da je epilog odluke da se Kosovo neće priznati", istakao je Dodik.

Navodi kako su Sjedinjene Američke Države i druge države prihvatile da sjedište svojih ambasada premjeste u Jerusalem.

"Smatrao sam da to treba da učinimo. Džaferović i Komšić su glasali protiv, tako da ta odluka nije donesena. Treba ostati u dobrim odnosima s Izraelom. Pozvali su se na to da je ranije donesena Rezolucija UN-a i da bi BiH imala diplomatskih problema ukoliko bi donijela takvu odluku."

Posjeta Zagrebu

Dodik ističe da je sastanak s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem dogovaran nekoliko sedmica.

"Smatrao sam da je zgodna i dobra prilika da rukovodstvo Hrvatske upoznam o situaciji i našem viđenju situacije. Razgovarali smo o političkim i ekonomskim pitanjima, o prekategorizaciji mostova, da se komunikacija odvija što je više moguće i robni promet", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Trgovska gora je tema koju je on pokrenuo u martu 2019. godine.

"Donijeli smo nekoliko važnih zaključaka. Tražili smo da organi BiH postupaju s tim i da ih, ukoliko budu bezuspješni, pokrenemo na multilateralnom nivou", istakao je on, dodavši da mu apsolutno nije bilo bitno u kojem se formatu sastanak dešava.

"Uvijek mi je bilo važno da se sretnemo", poentirao je on.

COVID problemi

Član Predsjedništva BiH je istakao da su se tačke vezane za COVID odnosile na zaključke koje su donosili ranije.

"Svi državni organi treba da se uključe, pandemija se ne stišava. Neizvjesno je kako će se sve odvijati tokom zime. BiH se putem saglasnosti priključila globalnoj alijansi za dobijanje vakcina, tako da ne dođe do majorizacije i diskvalifikacije bilo koga", rekao je Dodik.

Dodao je da su razgovarali o migrantima i da će se vršiti popuna 340 kadeta za Graničnu policiju koja će služiti da se efikasnost povećava.

"Primijećeno je da je smanjen broj ulazaka migranata. Petrovcu neopravdano napravljen kamp. To narušava sigurnost mještana", istakao je on.

Trgovina ljudima

Navodi kako je State Department utvrdio da u BiH ima zastoja u provođenju strategije borbe protiv trgovine ljudima.

"RS je provela sve. To nije uspjelo da se uradi u šest kantona. BiH je zbog toga dobila negativnu ocjenu. To će automatski proizvesti da se fondovi više neće moći korisiti u BiH. Odmah smo htjeli vidjeti na koji način to možemo riješiti. Najveći su prigovori na rad pravosuđa."

Nadalje navodi da su zatražili od Vijeća ministara da koordinira aktivnosti.

"Od pravosuđa ne možemo ništa tražiti osim da pojačaju kaznenu politiku u vezi s borbom protiv trgovine ljudima", rekao je Dodik.

EU i NATO integracije

Dodik je istakao da se na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH razmatralo 14 preporuka EU.

"Ispostavilo se da to nije bio izvještaj Vijeća ministara, već samo Direkcije za evropske integracije, tako da smo mi to samo primili k znanju. Put u EU treba podržati, da se na tom pitanju radi, da se na tom pitanju ne staje", istakao je on.

Napominje da je bilo predviđeno da se održi tačka dnevnog reda u vezi s planom reformi.

"U ovom trenutku je aktuelna potreba da se definišu određene komisije koje će raditi s tim. Ta komisija može samo da se zove Komisija za saradnju s NATO-om. Ta tačka je skinuta s dnevnog reda jer nije bila dovoljno pripremljena. Skinuta je s odlučivanja Predsjedništva", zaključio je Dodik.