"Po uzoru na Beograd"
78

Dodik bi Banju Luku dijelio na općine, Trivić mu odgovorila: Uvijek je sanjao da bude predgrađe Laktaša

B. R.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik i kandidatkinja za gradonačelnicu Banje Luke Jelena Trivić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik i kandidatkinja za gradonačelnicu Banje Luke Jelena Trivić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na jučerašnjem predizbornom skupu svog SNSD-a u Banjoj Luci novinarima izjavio da bi ovaj grad trebalo podijeliti u općine, a dio opozicije se već usprotivio ovom prijedlogu.

Smatra da bi grad trebao biti podijeljen u najmanje pet općina te da bi grad trebali činiti i Čelinac i eventualno Laktaši. Kao razlog za to je istakao sposobnost da se upravlja, kako je rekao, megaprojektima.

"Ovo bi bilo identično kao grad Beograd, koji funkcionira s više općina i pokazuje da može uspješno riješiti sve komunalne i druge probleme građana", kazao je Dodik u banjalučkom naselju Starčevica.

Gradonačelnička kandidatkinja opozicionog Narodnog fronta Jelena Trivić se već usprotivila ovom prijedlogu. Naime, mišljenja je da bi se time povećala administracija, da bi porasli troškovi i da bi usluga građanima bila lošija. Naglasila je da je cilj Dodika i PDP-ovog kandidata za gradonačelnika da svaki tajkun ima svoju općinu.

"Značilo bi i fizičku podjelu teritorije tajkunima po principu kako to radi mafija kada dijeli teritoriju. Nije da sada te podjele plijena nema, ima je itekako. Banjalukom i sada upravljaju tajkuni, ali bi podjelom Banja Luke na općine bila i ozakonjena", navela je.

Za Trivić je "iluzorno" porediti Banja luku i Beograd, podsjetivši da je glavni grad Srbije skoro deset puta veći od bh. grada. Kako je zaključila, Dodiku je uvijek bio cilj da Banja Luka postane predgrađe Laktaša.