Čekajući novi sastanak
81

Dodik je još uvijek arogantan prema državnim partnerima, ali pitanje je ima li i dalje pravo na to

A. L.
Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell
Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell
Državna koalicija u Bosni i Hercegovini se nije sastala mjesecima, a kad se bude sastala nagovještaji predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kažu da će on željeti da dijalog ide u sličnom pravcu kao ranije.

Dodik se, govoreći poslije ročišta u Sudu BiH u kojem su optuženi on i v. d. direktor Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić, dotakao i državne koalicije.

Baš kako smo i navikli od njega kada priča o Trojci, posebno u danima kada mu ne cvjetaju ruže, Dodik je bahat, prepotentan i drzak.

Čim se dotakao partnera na državnom nivo, odmah je rekao da ga na sastanke niko ne zove i da neće doći na onaj koji je zakazan za ponedjeljak. Kazao je da "oni to namjerno zakazuju da bi rekli Dodik blokira". Time je još jednom potvrdio da odnos u državnom vrhu već odavno nije dobar, ali u nastavku i da će on nastaviti u pravcu na kojem se zaustavio kad su posljednji put sastali.

"Kad vam dođem tamo prvo ću vas pitati za Ustavni sud, pa za aerodrom, pa za plan rasta...", rekao je Dodik obraćajući se Trojci i HDZ-u dok je najavljivao sastanak u bliskoj budućnosti.

Ipak, postavlja se pitanje da li Dodik i dalje može voditi bezrezervnu arogantnu politiku dok se obraća partnerima na državnom nivou s obzirom na to da više nema tolike poluge moći kakve je imao kad su se posljednji put sastali. SNSD je ljetos imao četiri delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, a voljom žrijeba je "spao" na tri što predstavlja veliku razliku.

Dodik je od formiranja vlasti na državnom nivou zbog ta četiri delegata mogao da uslovljava, prijeti i ponaša se skoro kako hoće, što je i radio, ali stvari su se od tada ipak značajno promijenile.

Dodik i njegova stranka više nemaju poluge da blokiraju bilo kakav zakon koji dođe na državni parlament. Podsjetimo, za tako nešto su potrebno minimalno dvije trećine glasova u Klubu Srba u Domu naroda. Dodik je sa četiri delegata to imao, ali sa tri nema.

Iz tog razloga je za očekivati da će odluke na državnom nivou biti lakše donošene, barem one oko kojih do sada nije bilo većih nesuglasica.

Kad smo već kod toga, treba reći da brojni ključni evropski zakoni već mjesecima stoje netaknuti. Tu u prvom redu mislimo na zakon o sudovima, zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Plan rasta ili Izborni zakon na kojem HDZ već godinama insistira.

Svakako da je Dodik bio najveći "kočničar" usvajanja brojnih zakona i nerada državnog Doma naroda, a ostaje nam da vidimo da li će u novim epizodama sastanaka državnih partnera i na ublažavanje njegovih stavova utjecati činjenica da više nema tolike mehanizme blokade.