BiH
162

Dodik: Mene ne interesuju OSBiH, to su NATO snage

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na početku dvodnevnog obilježavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, obrušio se na NATO.

"Danas je Republika Srpska počela da obilježava svoj dan i drago mi je da su oko toga okupljene sve političke snage u RS, a najveću podršku je dao narod na referendumu. Opredijelili su se da obilježavaju 9. januar, a sve špekulacije koje dolaze od NATO-a nisu neočekivane", izjavio je Dodik te dodao:

"Ako neko želi da ukine 9. januar, želi da ukine našu budućnost, a onda bi željeli da ukinu i naše postojanje".

O jutrošnjem postrojavanju počasne jedinice Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kojoj nije dozvoljeno učešće u aktivnostima 9. januara u RS-u, kazao je: "Mene ne interesuju Oružane snage, to su NATO snage i nemaju nikakve veze s nama. Poštujem ljude iz Trećeg pješadijskog puka".

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

NATO je optužio da se miješa u unutrašnja pitanja BiH.

"To govori da trebamo odbiti bilo kakav NATO put jer je jasno kako bi upravljali da BiH upadne pod njihovu komandu", mišljenja je Dodik.

"NATO je pokazao svoju opredijeljenost, a ja ću se opredijeliti da Republika Srpska proglasi i vodi politiku totalne neutralnost što se tiče vojnog saveza. Ako su htjeli išta loše da nam učine nakon bombardovanja, gdje su nam bacali osiromašeni uranij, sad je ovo petljanje u unutrašnja pitanja BiH", poručio je.