Nada se razumu
498

Dodik: Mislim da je Murphy spreman izdati nalog da me američke službe likvidiraju

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je kazao da je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy spreman izdati nalog da ga likvidiraju.

Na početku obraćanja je kazao da je Murphy ozlojeđen neuspjehom u BiH te da se sada želi svetiti RS-u.

"Kada je došao ovdje najavio je stvari mimo Dejtona, vezano za imovinu, to je bio eliminirajući factor naših odnosa. U RS-u je naišao na potpuni otpor. Sve vrijeme njegovog mandata niko se nije sastajao s njim. Količina laži koju je iznijela Američka ambasada ne može se uporediti ni s jednim drugim periodom. Uvijek je bilo dostojanstva u njihovom obraćanju, sada je palo na najniže grane", kazao je Dodik.

Smatra da su sankcije, koje su nametnute članovima njegove porodice, njemu lično i kompanijama bliskim porodici Dodik, zasnovane na lažima. Dodao je da su sve te firme dobro poslovale, imale referentne ugovore s kompanija iz inostranstva, plaćale poreze i doprinose, a da su ipak sankcionisane. No, njihovo dobro ili loše poslovanje ni nije razlog sankcionisanja.

U nastavku je otišao korak dalje u smislu kritike američkog diplomate.

"Murphy predstavlja one koji su spremni da ubijaju. Američka politika nije baš bila ona koja nije na taj način rješavala probleme u svijetu. Preostalo mu je još to da uradi. Da da nalog i da se dogovori s njihovim ekstremnim službama. Mislim da je on spreman na to. Razumijem da ima tamo razumnih ljudi koji to neće dozvoliti", kazao je Dodik.

On je naveo da su lažne i priče o finansijskoj situaciji u RS-u, koja je kako tvrdi zadužena najmanje u region, odnosno 32 posto BDP-a.

"Ono što su oni pokvareno uradili jeste to da su posredstvom uvođenja SWIFT-a nametnuli bankama obavezu da prate njihove sankcije, tako da banka ako hoće da koristi taj instrument međunarodnog plaćanja mora da prihvati da će pratiti i američku politiku sankcionisanja", istakao je Dodik.