Nerealna želja
322

Dodik najavio da će od Parlamentarne skupštine BiH tražiti dopuštenje da RS učestvuje u BRICS-u

N. Ž.
Milorad Dodik želi da RS bude članica BRICS-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Milorad Dodik želi da RS bude članica BRICS-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će entitet kojeg vodi od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražiti zvanično dopuštenje da RS bude dio organizacije BRICS.

Dodik je prošle sedmice boravio na samitu ove organizacije održanom u ruskom gradu Kazanu. Nakon dolaska u BiH, najavio je da će i formalno tražiti dopuštenje da RS funkcioniše unutar BRICS-a.

Naravno, teško je očekivati da će Dodiku biti želja ispunjena. Čak i uz glasove opozicije iz RS-a, koja također nije pretjerano naklonjena BRICS-u, SNSD i Dodik nemaju većinu koja im je potrebna da dobiju dopuštenje.

Treba još uzeti u obzir da je u pitanju entitet koji traži članstvo u organizaciji koja okuplja države, ne računajući "republike" koje priznaje samo Rusija i njene saveznice poput Bjelorusije, može se reći kako je Dodikov zahtjev osuđen na propast.

Pri tome, ako se uzme da je članstvo u međunarodnoj organizaciji pitanje vanjske politike BiH, čak i ako je u pitanju entitet RS, svoj sud moralo bi dati i Predsjedništvo, gdje bi Željko Komšić i Denis Bećirović sigurno glasali protiv.

Ovaj potez Milorada Dodika je, kako se čini, samo još jedna u nizu njegovih populističkih odluka s kojom želi da "kupi" glasače u RS-u koji "naginju" Rusiji i bližim odnosima s istokom.