Izjava nakon sastanka
49

Dodik: Ne bi nas čudilo da su Amerikanci rekli Moldavcima da "gurnu" gnusnu laž o vojnim kampovima

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je press konferenciju u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa predstavnicima institucija RS-a i nadležnih službi u vezi sa navodima o kampovima za obuku na teritoriji ovog bh. entiteta.
On je rekao da je na sastanku analizirana sigurnosna situacija i da su učesnici procijenili da je stanje u RS-u "dobro i da MUP RS-a profesionalno odgovara na sve svoje dužnosti."

"U RS-u, to je zaključak sastanka, nema nikakve organizovane ni logističke podrške za organizovanje bilo kakvih aktivnosti niti kampova, bili oni vojni, paravojni ili edukativni. S toga mi u RS-u odbacujemo te špekulacije koje vidimo ovdje u BiH, a prije svega u Federaciji koja ide za tim da RS-u pripiše odgovornost. Niti je bilo, niti ima, niti smo organizovali bilo kakve kampove. RS može s ponosom reći da je na strani poštivanja svih ustavnih normi. Možemo reći da su elementi koji pokušavaju to imputirati RS-u dolaze iz Federacije i to zbog ranije održanih kampova, kao i zbog postojanja paradžemata i onih pojedinaca koji su bili po ratištu širom svijeta na strani radikalnih islamista", kazao je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kako dodaje, sve ovo je dio hibridnog rata protiv RS-a.

"Pažljivo odabrane metode laži su usmjerene ka rušenju RS-a i njegovog vodstva. Srpski narod ni u ratu ni u miru nije bio sklon izvršenju terorističkih napada. Tipovi kakav je Helez koji uporno laže, čak i onda kad Tužilaštvo BiH kaže da nema osnova, on to nastavlja činiti. To radi da bi RS ostala u kontinuitetu ocrnjena na globalnoj sceni. Naš problem je što imamo lažljivog ministra. Nema na bazi čega iznositi bilo kakve tvrdnje. Očekujemo da će nadležni pokrenuti pitanje odgovornosti zbog širenja dezinformacija od strane Heleza", kazao je.

Smatra da se hibridni rat nastavlja i kroz djelovanje Ambasade SAD-a.

"Mi vjerujemo da je od strane nekih američkih izvora zatraženo od Moldavije da pošalju tako gnusnu laž. Kad su vidjeli da su pretjerali, povukli su svoje saopćenje sa zvaničnog sajta. Zatražili smo da nama u RS-u daju informacije gdje postoje ti kampovi i mi bismo ih sravnili sa zemljom. Ova špekulacija dolazi upravo u momentu kad sam se ja nalazio na BRICS-u. Američki ambasador je u tome pretjerao kao u mnogo čemu drugom. Amerikanci dobro znaju odakle prijete terorističke i druge aktivnosti. Toga nema u RS-u. Vlasti RS-a su vrlo odgovorne prije svega prema svom narodu. Nećemo dozvoliti ni jednom neodgovornom pojedincu da bilo šta učini na tom planu. Zamislite da jedna moldavska služba odjednom se pojavljuje kao siguran centar informacija za američkog ambasadora. A, recimo, mi treba da povjerujemo da za tu informaciju ne zna ni CIA, ni njemačka ni britanska obavještajna služba".

Osvrnuo se na misiju EUFOR-a u BiH.

"U ovom pogledu danas sam održao i sastanak s glavnim komandantom EUFOR-a. Mi dajemo podršku misiji EUFOR-a. S druge strane, mi vidimo da ekstremni Bošnjaci kao Helez su dio posla u kojem bi oni pokazali da EUFOR ne obavlja svoju misiju. Uskraćivanje mandata EUFOR-u bila bi velika sramota za Evropsku uniju. Napad na EUFOR motivisan je činjenicom da se otkaže taj mandat i da ovdje uđe NATO kako bi oni proglasili da je ovdje ušao NATO".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kako kaže, RS ostaje pri ranijim politikama kada je u pitanju NATO savez.

"Nema preudiciranja članstva u NATO savezu. Odluku o tome donijet će organi BiH, Predsjedništvo i Parlament. Bez tih odluka, a to je rekao i sam NATO u planu saradnje, nema preudiciranja članstva. RS nije za integraciju BiH u NATO i ostat će vojno neutralna. Ne želimo ni u jednu drugu asocijaciju. Niti razgovaramo, niti pregovaramo s bilo kojom drugom asocijacijom. NATO je bez relevantnih odluka u dva navrata, prvi put RS drugi put Srbiju bombardovao i na taj način pokazao kako misli s nama sarađivati. Iz tog razloga ne želimo biti dio te organizacije".

Vezano za Evropsku uniju, kazao je da političari iz RS-a nastavljaju "raditi predano na tome."

"Ali, to ne znači da ćemo raditi na antiustavnim i antidejtonskim pitanjima. Tražimo od nadležnih institucija da predano prate situaciju i obavještavaju organe na svim nivoima o onome što može ugroziti sigurnosnu situaciju. Ove sastanke ćemo održavati u kontinuitetu. U ovom formatu sastanke ćemo održavati jednom mjesečno. Mi ne vidimo razlog da neko bude zabrinut za sigurnosnu situaciju. Ne želim komentarisati sigurnosnu situaciju u FBiH, ali nas zabrinjava nemogućnost institucija da se odbrane od terorističkih akata. U tom pogledu ne možemo se osloniti na njihove informacije jer oni ni za sebe nemaju informacije. Nama je žao što nije uspjela ta priča o reformskoj agendi, radili smo na tome nekoliko mjeseci. Mi čekamo da Bošnjaci to pitanje riješe, to više nije do nas. Ali, sredstva su uskraćena i nama iako ništa tome nismo doprinijeli", dodao je.

Dotakao se i sastanka BRICS-a u Kazanju i američkih sankcija.

"Došao sam sa svojom delegacijom sa zasjedanja BRICS-a. Finale svega toga je bio sastanak s Putinom. Imali smo niz razgovora o važnim pitanja. Osjećao sam se sagovornikom i za globalna pitanja koje je sam Putin inicirao. Po Ustavu RS ima pravo da traži da se Parlament BiH saglasi s tim da RS može da se bavi određenim političkim pitanjima i mi ćemo to tražiti. BRICS nije uperen protiv bilo koga. Kao što možete vidjeti, u BRICS se uključuju zemlje sa svih kontinenata. BRICS se bavi isključivo pitanjima mira. To je asocijacija slobodnih zemalja. To je pravo mjesto za nas. Ona nije zamjenska platforma za EU. To povezuju zlonamjerni".

Na kraju je rekao da "RS može mirno da spava."

"Izmišljene sankcije koje se uvode njihova (američka op. a.) je stvar. Mi ćemo naći način i vjerujemo da postoji način da se tome suprostavimo", kazao je.