Nastavljaju raspravu
76

Dodik ne odustaje od prozivanja Murphyja: Ostavili ste na ulici i Srbe i Bošnjake i Hrvate

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik RS-a Milorad Dodik odgovorio je na novo saopćenje Ambasade SAD-a u kojem se govorilo o namjerama da se Investiciono-razvojna banka pretvori u komercijalnu banku.
U odgovoru američkom ambasadoru, Dodik je rekao kako ima jedno pitanje za Murphyja.

"Murphy opet pita. Da pitam i ja njega: 'Zašto ste zbog ličnog hira, sujete i frustracije ostavili stotine ljudi bez osnovnog ljudskog prava, prava na rad'. Ostavili ste na ulici i Srbe i Bošnjake i Hrvate koji su radili u firmama koje ste zatvorili", naveo je Dodik.

Poručio je kako RS ima obavezu da štiti svakog građanina.

"Sjedinjene Američke Države su poslale bataljon vojske da bi spasile jednog vojnika, što su svi gledali u filmu 'Spašavanje vojnika Ryana'. Republika Srpska jednako ima obavezu da zaštiti svakog svog građanina. Samo nastavi da pišeš. Što više pišeš, svima je jasnije da si ti najveći problem BiH", zaključio je Dodik.

Podsjetimo, Ambasada SAD-a u Sarajevu je nastavila sa prozivanjem vlasti u Republici Srpskoj. Sada su se našli na meti zbog namjere da Investiciono-razvojnu banku pretvore u komercijalnu banku.

"Navedena misija Investiciono-razvojne banke RS uključuje pomoć porodicama RS-a u kupovini domova i potporu vlasnicima malih poduzeća. Dana 4. jula, ministrica finansija RS Zora Vidović najavila je planove za pretvaranje ove banke u komercijalnu banku za pomoć onima protiv kojih su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije", naveli su iz ambasade.