Predsjednik RS-a
47

Dodik: Nudili su mi svašta u zamjenu za slobodu, između ostalog i da pričamo o državnoj imovini

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se novinarima na konferenciji u Istočnom Sarajevu poslije današnjeg ročišta u Sudu BiH u procesu koji se vodi protiv njega i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Kako je rekao na početku, optužen je da je vršeći svoju ustavnu dužnost iskazao nepoštovanje prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

"On je nametnuo zakon koji kaže ko me dirne j mu mater", kazao je Dodik.

Još jednom je, ko zna koji put, ponovio da je ovo politički motivisan proces.

"Meni je ponuđeno da prihvatim razne stvari o centralizaciji BiH u zamjenu za oslobađajuću presudu. Ja sam to odbio. Nema te stvari koju će moći dobiti kako bi osigurali bilo šta što nije u skladu s ustavom. Sve je laž".

Još jednom je rekao da bonska ovlaštenja ne podrazumijevaju nametanje zakona.

Smatra da je današnje ročište ogroman gubitak resursa.

"Trajalo je približno 55 minuta. Ponosan sam na one ljude koji dolaze svaki put, danas ih je bilo najviše. Oni dođu svojom voljom i svojim troškom. Vjerovatno su danas to prekinuli malo brže jer su se bojali te vrste mase. Masovno kažnjavaju te ljude ako slučajno imaju problema s parkinzima i slično. Najmanje je pet auta išarano ekserima, to dovoljno govori o dobrodošlici. To će samo još više ljudima dati motiv da dolaze još više", dodao je.

Kaže da je htio doći na proteste protiv Christiana Schmidta ispred OHR-a, ali da je odustao kad je vidio da to organizuju probosanske strane. Ustanovio je da on "to nije".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Dakle, nuđeno mi je da pristanem na nekoliko stvari, između ostalog i za imovinu, a ja sam to odbio. Zato se sad ubrzava ovaj proces. Vidjet ćemo kako će to izgledati. Da li ćemo nešto raditi na jačanju BiH? Nećemo", dodao je.

Govorio je o Domu naroda Parlamenta BiH i tom prilikom kazao da je glavni cilj bio da se SNSD-u oduzme četvrti delegat u tom domu. Tom prilikom je prozvao Dragana Čovića.

"Dragan Čović je mimo procedura dozvolio da ovaj (Nenad Vuković op. a.) položi zakletvu, to nije mogao da uradi", kazao je Dodik.

Komentarisao je i državnu koaliciju i kazao da ga na sastanke niko ne zove.

"Vidim da ponovo zakazuju neke sastanke na nivou partnera u BiH. Nisu me pitali ni za prošli, ni za ovaj. Vidim da su zakazali to za 22. oktobar, a ja tu nisam. Ja ću biti na samitu Briksa. Oni to namjerno zakazuju, da bi rekli Dodik blokira. Kad vam dođem tamo prvo ću vas pitati za Ustavni sud, pa za aerodrom, pa za plan rasta... Za to nije kriva RS, nego četiri kantona u Federaciji", kazao je.