Nema pregovora
250

Dodik: Pitanje imovine je riješeno, sutra potpisivanje izjave stranaka iz RS-a

G. M.
Milorad Dodik (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je pitanje imovine "trajno riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH" i da to pitanje neće biti razmatrano u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.
On je podsjetio da je na sastanku predstavnika organa vlasti Republike Srpske i u državnim institucijama, s liderima političkih partija vladajuće koalicije okupljenih oko SNSD-a i predstavnika opozicionog SDS-a, dogovoreno je da sutra u Narodnoj skupštini bude potpisana izjava o imovini “kao odgovor na sve veći pritisak na Republiku Srpsku”.

Dodik je jutros na svom Instagramu napisao da je izjava koju su ranije potpisali predstavnici partija sa sjedištem u Federaciji BiH "politički ultimatum Republici Srpskoj i međunarodnoj zajednici".

"BiH ima samo granicu, nema imovinu na teritoriji. Po Ustavu BiH je sastavljena od dva entiteta, a državnost je na entitetima. Ono što isključivo nije dato BiH, pripada entitetima. Mi ćemo se toga držati i u narednom periodu dogovarati naše akcije", poručio je Dodik.

On je također napomenuo da je jučer prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije “Granit 2023” na vojnom aerodromu u Batajnici.

“Uvjerio sam se da je Vojska Srbije modernizovana i spremna da brani naš narod gdje god on živio”, naveo je.

U spomenutoj izjavi, kako smo pisali, navodi se više skandaloznih teza. Između ostalog, stoji da se zadužuje Vlada RS-a da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem "definisanja granične linije između RS-a i Federacije BiH".

Također, u istoj tački 17. navodi se kako se "obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta".

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je jučer oštru poruku predsjedniku RS-a.

"Moram reći, kada je riječ o najnovijim potezima Milorada Dodika, da mu javno poručujem da se ne igra sa vatrom. Njegovi separatistički potezi mogu ugroziti mirovni proces. On već duže vremena postaje prije svega sigurnosni problem a ne politički problem, to moraju shvatiti ljudi na Zapadu", poručio je danas Bećirović.