Tvrdi da se ne povlači
77

Dodik se pravdao građanima RS-a zato što će opet 'igrati' po Schmidtovim pravilima

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ponovo je reterirao pred međunarodnom zajednicom i priznao da će na predstojeće izbore izaći prema pravilima Centralne izborne komisije, a danas se za taj postupak pokušao opravdati pred biračkim tijelom.

Najavio je da će sutra biti održan sastanak koalicionih partnera u RS-u na kojem će se razgovarati o predstojećim izborima kazavši kako se vjerovatno zakasnilo s namjerom da RS donese vlastiti izborni zakon.

"Možda smo malo kasno krenuli sa donošenjem Izbornog zakona RS-a da bi mogli stići na ove izbore. Očigledno se to neće desiti jer imamo proceduru u Vijeću naroda i vjerovatno u Ustavnom sudu", rekao je Dodik.

Kazao je i to da stranke iz RS-a neizlaskom na izbore po pravilima CIK-a "rizikuju mogući scenariji sa Kosova" kada Srbi nisu izašli na izbore, a oni su proglašeni legitimnim.

Potom je uslijedilo pravdanje pred građanima riječima da se ovdje ne radi ni o kakvom popuštanju prema međunarodnoj zajednici niti davanju značaja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Dugoročno gledano mislim da treba da radimo protiv onoga što je njihova namjera, a nekad to podrazumijeva uključivanje u taj proces. Mislim da ljudi to razumiju", kazao je.

Dodik je, nakon što je Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, kazao kako će stranke iz RS-a provesti lokalne izbore prema vlastitom izbornom zakonu, ali od toga očigledno neće biti ništa.