Za samo dvije godine
152

Dodik - šesta priča iz Rusije: Kako jača mađarsko-srpsko savezništvo sa Moskvom

D. Be.
Milorad Dodik, predsjednik RS-a i ključni stub vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine, šesti put u posljednje dvije godine boravi u službenoj posjeti Rusiji, ponekad u Moskvi, a ponekad u Sankt Peterburgu.

Dodik, deklarativni zagovaratelj evropskog puta BiH, intenzivirao je svoje posjete Rusiji od kada je Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu. Istovremeno svako malo žestoko kritikuje EU te optužuje Ameriku da koči svaki napredak BiH koja je za njega "obična farsa".

Iako rat i dalje bijesni, i ne zna se u kojem smjeru će otići, Dodik koji navodno drži neutralnu liniju entiteta RS po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, apsolutno je na strani Ruske Federacije, a tome svojedoče njegove posjete, sastanci s Putinom i drugim visokopozicioniranim funkcionerima Rusije i ruskih državnih kompanija.

Uprkos svemu tome, Dodik i dalje uživa prilično komforan status u brojnim evropskim zemljama koje su se i protivile uvođenju sankcije zbog njegove secesionističke, antidejtonske i antidržavne politike. Na sve to treba dodati i prorusko orijentisane politike i simpatije koje gaji kroz lične i poslovne odnose.

Da savezništvo Dodika sa Putinom nije usamljeno u ovom dijelu Evrope, pa i djeliću Evropske unije, govori podatak da je danas u Sankt Peterburgu prisutan i šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto koji je iz Rusije poslao jasnu poruku Zapadu:

"Zapad nije mogao da mi zabrani učešće na Forumu u Sankt Peterburgu. Nisam osoba za koju ima smisla da se govori šta se može uratiti, a šta ne može", kazao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas apsolutno može računati na podršku i pomoć svojih prijatelja zapadno od ruske zapadne granice, a to su njegovi sateliti u bh. entitetu RS, Republici Srbiji i u Mađarskoj.

Američka administracija je u posljednje vrijeme Dodiku poslala precizne i konkretne poruke da se "ne igra s vatrom", no pitanje je koliko Evropska unija, koja u najmanju ruku ne djeluje trezveno, ima volje, snage i želje da se obračuna sa onima koji joj mogu napraviti veliku problem u samo jednom trenutku.

Evropa je pred ključnim izborima, a jačanje desničarske grupacije i političkih opcija poput onih koju rusku agresiju na Ukrajinu gledaju kao "specijalnu operaciju", a Sjedinjene Američke Države neblagonakolno, mogli bi Stari kontintent dovesti u pravu opasnost.

A Dodik u BiH? Nastavlja prijetiti "razdruživanjem", "otcjepljenjem" i konačnim rušenjem Bosne i Hercegovine sve dok ga iz Brisela i drugih evropskih centara moći samo naivno gledaju.