Ruski igrač
174

Dodik već našao zamjerku novom američkom ambasadoru u BiH

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zamjerio je novom američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyju prisustvo na svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Dodik je kazao da ovaj potez ambasadora Murphyja predstavlja "ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo miješanje u njena neriješena unutrašnja pitanja".

U pismu upućenom američkom ambasadoru u BiH Dodik je napisao da obilježavanje "ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u već podijeljenoj zemlji kakva je BiH".

"Koristim ovu priliku da vas podsjetim da u BiH ne postoji Zakon o državnim praznicima u BiH, niti postoji konsenzus predstavnika naroda i entiteta u vezi s ovim pitanjem. Samim tim, ne postoji Dan nezavisnosti BiH, niti je 1. mart državni praznik u BiH, kako to godinama navode političari iz FBiH", naveo je Dodik.

Političar s američke crne liste, koji i dalje nije osudio rusku agresiju na suverentitet i teritorijalni integritet Ukrajine i ubijanje civila u pismu Murphyju je naveo kako prihvata činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje praznike, ali pokušaji da se ti nacionalini praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obilježavanje koriste resursi institucija BiH, predstavlja najgrublju zloupotrebu tih institucija i ne doprinosi stabilnosti u BiH.