Besmisleni zaključak
114

Dodikov fijasko: NSRS "odglumila" da daje agreman ambasadoru iako to nema nikakvu pravnu snagu

S. M.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nakon što Narodna skupština RS-a nije podržala vitalni entiteski interes kojeg je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo na davanje agremana za novog ambasadora Njemačke u BiH, čime je zapravo ambasadoru praktično odobren agreman Predsjedništva BiH, Dodik je smislio izlaznu strategiju.

Poslanički klubovi SNSD-a, Socijalističke partije, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS-a i NDP-a u NSRS predložili su tri zaključka, koji su u nastavku sjednice i usvojeni.

NSRS je usvajanjem prvog zaključka donijela odluku o navodnom davanju agremana ambasadoru Njemačke iako to uopšte nije u nadležnosti NSRS i ako je agreman već odobren odbijanjem Dodikovog veta. Drugim riječima prvi zaključak koji je NSRS usvojila je potpuno besmislen i nema nikakvu pravnu težinu i ne proizvodi bilo kakve pravne posljedice.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Također NSRS je usvojila zaključak kojim odbacuje njemačku "intervencionističku politiku" u rezoluciji njemačkog Bundesta, te da Njemačka kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum.

Podsjećamo, prilikom glasanja o Dodikovom vetu poslanici opozicije nisu prisustvovali, te nije postojala potrebna dvotrećinska većina za usvajanje entitetskog veta predloženog od člana Predsjedništva Milorada Dodika. Podršku Dodikovom vetu su dali poslanici vladajuće koalicije.

SNSD je u saradnji sa koalicionim partnerima pokušao sakriti svoj politički poraz u NSRS i izostanak dvotrećinske podrške poslanika donošenjem spomenutih zaključaka.