Neusklađene poruke
1.4k

Dodikovi najbliži saradnici u dilemi kako javnosti u RS-u "prodati" sastanak s Erdoganom

S. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u petak dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. U sklopu utvrđenog protokola predviđeno je da prisustvuje sastanku s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Protokol predviđa potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske o razmjeni diplomata u prisustvu članova Predsjedništva BiH i predsjednika Erdogana.

Nakon potpisivanja bit će održana konferencija za novinare u zgradi Predsjedništva BiH.

U kontekstu blokade državnih institucija predstavnika iz RS-a, nejasno je da li će sastanku prisustvovat član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. U tom smislu nejasne informacije dolaze iz tabora SNSD-a, dok glasnogovornik stranke Radovan Kovačević tvrdi da protokol još nije utvrđen, "a kamoli da će se Dodik sastati s Erdoganom", s druge strane Dodikov savjetnik u Predsjedništvu BiH Milan Tegeltija danas je već spremio alibi za svog šefa.

Iz njegovog komentara jasno je da je takva odluka već donijeta, sad je samo pitanje kako to predstaviti i opravdati javnosti u RS-u.

"NSRS nikada nije donijela odluku da će se predstavnici Republike Srpske samoizolovati od ostatka svijeta i da niko iz Republike Srpske neće razgovarati sa predstavnicima drugih država, morali bi biti nerazumni i glupi jer bi to bilo na štetu RS", izjavio je Tegeltija.

U tom smislu bit će zanimljivo pratiti izjave predstavnika SNSD-a do početka zvaničnog sastanka.