Čuvar kapije grada
146

"Dok je ovih boraca neprijatelj proći neće": 30 godina od pogibije ilidžanskog heroja Čarlija

Piše: B. Herić
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Na današnji dan 28. jula 1993. godine, prije tačno 30 godina, prilikom žestokih borbi za odbranu planine Igman, poginuo je jedan od najslavnijih sarajevskih heroja Emir Bogunić Čarli.

Čarli je bio komandir voda četvrte motorizovane brigade i važi za jednog od najistaknutijih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Čarli se od prvih dana agresije na BiH uključio u odbranu zemlje. Posebno se istakao kao borac u hrasničkoj jedinici "Fikro", gdje je svojom hrabrošću motivirao sve borce ilidžanskog područja.

Posebno se ističe jedna epizoda s početka opsade grada Sarajeva kada su se vodile žestoke borbe na Otesu. Čarli je uspio u opkoljeno Sarajevo unijeti protutenkovske rakete preko piste sarajevskog aerodroma.

Preko raketa je stavio komade goveđeg mesa, krvav čaršaf i bocu sa infuzijom, pa su ga pripadnici UN-a na pisti propustili da "unese teškog ranjenika" u Sarajevo.

Dok je bio na liniji jedne prilike je izjavio novinarima kako poručuje svima da "dok je ovih boraca, ovu liniju neprijatelj nikada neće proći".

Čarli je poginuo u krvavim borbama za odbranu Igmana, kapije grada Sarajeva. Agresorska granata je 28. jula 1993. godine na lokalitetu Golog brda u 27. godini prekinula život ilidžanskog heroja.

Najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" i unaprijeđen u čin pukovnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ilidžanci i dan danas čuvaju sjećanje na svog Čarlija, jedna od ulica u centru Ilidže nosi njegovo ime, a od skoro i novootvoreni Sportsko-rekreativni centar smješten uz obalu rijeke Željeznice kod mosta Alije Izetbegovića.