Vlada HNK
12

Dok Sarajevo dobija treću, Mostar još nijednu: Samo jedna kantonalna vlada ostala neformirana

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Formiranjem vlade Kantona 10 izvršna vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ostala je jedina neformirana u cijeloj Federaciji BiH. Ipak, posljednja izborna dešavanja kao da otvaraju neke nove mogućnosti.

I poslije izbora 2018. godine znali smo da će ovaj proces u Hercegovini ići najsporije te biti uslovljen i kretanjima posebno na nivou entiteta, ali niko nije vjerovao da će stvar biti na mrtvoj tački i više od dvije godine poslije izbora.

Dok Sarajevo dobija evo već treću vladu, u Mostaru još uvijek stoluje ona koja izborni legitimitet crpi iz izbora 2014. godine.

Sami rezultati posve su jasni i govore da bi Vladu HNK trebali formirati HDZ (13 zastupnika) i SDA (8), a nesuđena koalicija već odavno je nominirala novog/starog mandatara Nevenka Hercega i predsjedavajućeg Skupštine Šerifa Špagu.

Proces formiranja vlasti u HNK je uslovljavao i koalicijski dogovor o koaliranju na svim nivoima SDA, SBB i DF-a, ali novi razvoj ovdje pojednostavljuje situaciju.

SBB je u procesu izlaska iz svih vlada i van tog sporazuma, a DF je jučer izgubio svoju jedinu zastupnicu u Skupštini - Selmu Drljević te je sada otvorena pozicija za SDA da formira vlast po željenom omjeru podjele ministarskih pozicija 6:6.