Podaci ga demantuju
69

Dok Vučić razmišlja o odlasku na BRICS, Dodik se hvali i zaboravlja o kome ovisi i RS

I. Sa.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se pohvalio učešćem na BRICS-u u Kazanju, gdje bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
Međutim, iznio je niz upitnih rečenica, u najmanju ruku poput toga da će ova organizacija "dominirati globalnim odnosima" te da su prevazišli i G7 po ekonomskoj snazi.

Tako je Dodik rekao da je "ponosan na činjenicu da će učestvovati u posmatranju rada ove moćne grupacije zemalja koja je po ekonomskoj snazi već prevazišla G7", što bi bila grupa od sedam najrazvijenijih zemalja.

"Za RS je bitno da zna kakvi su trendovi na tom planu i da razumije način na koji će se BRICS kretati u budućnosti. Jer, očigledno je da je riječ o procesu koji će dominirati globalnim odnosima u narednom vremenu", rekao je Dodik.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je oštro reagovao na ovo te istakao, uz podatke, da realni sektor zavisi od ekonomske i privredne saradnje sa EU i ovim regionom, a najviše Srbijom.

"RS i BiH, ubjedljivo u najvećem obimu živi, hrani, zapošljava i puni budžet od poslovanja sa Evropskom unijom i našim regionom (najviše Srbijom). Prošle godine privreda RS-a je izvezla 5,4 milijardi KM raznih roba u cijeli svijet, od čega u EU 3,7 milijardi KM tj. 69 posto od ukupnog izvoza, u Srbiju 895 miliona KM tj. 16 posto, a u zemlje BRICS-a izvezli samo 25 miliona KM tj. nevjerovatnih 0,43 posto od ukupnog izvoza, skoro pa ništa. Slični su podaci i za uvoz i za ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu BiH, više od 2/3 ekonomske razmjene je sa EU, a par promila, procenata sa zemljama BRICS", istakao je Borenović.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Napomenimo da BRICS kao organizaciju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

A evo šta kažu zvanični podaci od januara do decembra 2023. godine: iz RS-a se u 2023. godini najviše izvozilo u Srbiju u vrijednosti 886 miliona KM (17,1 posto od ukupnog izvoza) te u Hrvatsku 799 miliona KM (15,4 posto). U istom periodu se najviše uvozilo iz Srbije, u vrijednosti milijardu i 135 miliona KM (16,1 posto od ukupnog uvoza) te iz Italije u vrijednosti milijardu i 119 miliona KM (15,9 posto).

Slično je bilo i prošlih godina: najveći vanjskotrgovinski partneri RS u prvih šest mjeseci 2021. godine bili su Srbija sa 16,48 posto, Italija sa 14,86, Hrvatska sa 10,21, Njemačka sa 9,72, Slovenija sa 9,37, Austrija sa 5,28 i Kina sa 4,16 posto.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Čak i Vučić razmišlja

Dakle, umjesto da vodi računa o EU putu Bosne i Hercegovine te radi na tome da se ubrza, kako zbog građana, tako i zaposlenosti te ekonomije, Dodik ponovo ide u pogrešnom smjeru.

Čak se i njegov politički najbolji prijatelj koleba oko ovog odlaska i još uvijek nije odlučio (ili nije saopćio) da li će se odazvati na Putinov poziv.

"Budem li rekao – idem u Kazanj, objelodanit ću kraj evropskog puta Srbije. Budem li rekao nešto drugo - biće da je Vučić izdao Ruse. Šta god da uradite, uvijek ćete biti krivi, i to najviše onima koji nemaju nikakvu ideologiju, već samo traže razlog da vas napadnu", rekao je on nedavno.

Naveo je kako to nije jednostavna pozicija, ali da ova zemlja može sama da bira svoju budućnost. Vučić je itekako poznat po dobrim odnosima sa Rusijom i njihovim predsjednikom Putinom, a najbolji dokaz tome je jer još nikada nisu uveli sankcije toj zemlji.

Poziva da se to uradi je itekako bilo od predstavnika EU. Međutim, tek se očekuje Vučićev odgovor koji će itekako odlučiti o političkoj budućnosti te zemlje.

A ako se ne pojavi u Kazanju - pitanje je koje bi to posljedice moglo proizvesti. Mnogi smatraju da je ova njegova pauza za odgovor nepristojno duga te da se dugo cjenka sa Zapadom.

Ipak, kroz dan do dva će morati stići odgovor koji je dugo izbjegavao. Pitanje je onda šta će biti Dodikov naredni potez i da li bi RS ovo cjenkanje moglo koštati.

Jer je vrlo jasno od koga ekonomija ovisi.