Kolektivni ugovori
25

Doktori u TK stupaju u generalni štrajk: Želimo sačuvati zdravstveni sistem i našu struku

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu u ponedjeljak, 4. juna ove godine, stupaju u generalni štrajk. Razlog ovakve odluke je nepotpisivanje kolektivnog ugovora o radno-pravnom statusu između ovog sindikata i Vlade Tuzlanskog kantona.

Generalni štrajk počinje 4. juna ove godine u 7 sati i 30 minuta u svim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu, uključujući i Dom zdravlja u Tuzli i tamošnji Univerzitetski klinički centar.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, ljekari i stomatolozi u generalnom štrajku ostaju do ispunjenja dva osnovna zahtjeva.

Boravit će na svojim radnim mjestima, uz obavljanje poslova i radnih zadataka ranije utvrđenim sporazumom između poslodavaca i štrajkača, a između ostalog, riječ je o prijemu hitnih slučajeva.

"Prvi zahtjev je zaključivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na nivou TK, čime bi radno-pravni status članova sindikata bio utvrđen na identičan način kao i status doktora medicine i stomatologije u ostalim kantonima koji su već zaključili takve kolektivne ugovore. Drugi zahtjev se odnosi za utvrđivanje reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na nivou TK, čime bi ovaj sindikat na identičan način bio priznat kao i u ostalim kantonima u FBiH", rekao je potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji obnaša i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TK.

Kao što smo rekli, u generalni štrajk stupaju i doktori medicine i stomatologije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i Domu zdravlja u ovom gradu, nakon što je, posredstvom sudskog arbitra, potpisan sporazum između predstavnika sindikata i menadžmenta ovih zdravstvenih ustanova.

"Mi smo Općinskom sudu u Tuzli ranije uputili zahtjeve da imenuju nezavisnog arbitra koji će razriješiti potpisivanje sporazuma. To je u ponedjeljak završeno u Domu zdravlja, a danas je učinjeno u Univerzitetskom kliničkom centru. Time su stvorene sve zakonske pretpostavke da štrajk počne 4. juna 2018. godine", dodao je Suljić.

Pregovori između Kantonalne vlade i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK traju već pola godine, ali konačan dogovor koji bi doveo do potpisivanja kolektivnog ugovora nije postignut.

Problem predstavlja koeficijent za obračun plaća koji bi predviđao povećanje naknada ljekarima u ovom kantonu.

"Nama je Vlada TK dostavila posljednju ponudu koju smo morali odbiti. Prema njihovom prijedlogu, mi dolazimo na šesto mjesto po novčanim naknadama u FBiH, što je za nas neprihvatljivo. Tražimo da se izjednače osnovna primanja u svim kantonima, odnosno da svi doktori imaju, ako ne iste, onda barem približne plaće", rekao je Suljić.

Za povećanje plaća ljekarima u TK, kako je navedeno na današnjoj konferenciji za medije, iz kantonalnog budžeta bi dodatno trebalo izdvojiti do dva miliona KM.

"Moramo reći da smo imali teške i mukotrpne pregovore s Vladom TK. U generalni štrajk ne želimo ići, ali smo primorani da to učinimo. Vladu TK i predstavnike koji odlučuju o nama pozivamo da sjednemo za sto i da se dogovorimo o svemu", naglasio je Suljić.

Osim dva prioritetna cilja, doktori medicine i stomatologije, kako su poručili, na ovakav način žele sačuvati zdravstveni sistem, ali i dostojanstvo struke.

"Više nećemo šutjeti na odliv kadra, a nećemo ni da gledamo kako se stvaraju predispozicije da naši pacijenti budu uskraćeni za ono na što imaju pravo. Ovakav odnos prema ljekarima tjera ih iz javnog sektora, a mi ne želimo da oni odlaze. Sve vrijeme govore da je naš osnovni zahtjev povećanje plaća, a mi kažemo da nije sramota tražiti vrednovanje svog rada. To je osnovno ljudsko pravo, a s druge strane, naše pravo je i da imamo mogućnost odlučivanja o procesima koji se dešavaju u zdravstvenom sistemu", rekla je prof. dr. Elvira Konjić, predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK za UKC u Tuzli.

Kao što smo već i pisali, generalni štrajk ljekara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji organizira Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, počeo je jutros u svim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu, ali je završio nakon nekoliko sati.