Sjednica u Sarajevu
65

Dom naroda Parlamenta FBiH danas raspravlja o tome da li će Novi Travnik dobiti status grada

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će po skraćenom postupku glasati za prijedlog zakona o tome da Novi Travnik dobije titulu grada.
Ovu odluku 27. juna usvojio je Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a ona bi danas u Domu naroda trebala biti i potvrđena.

"Sam Grad Novi Travnik predstavlja urbani, administrativni i privredni centar. Općina Novi Travnik se može pohvaliti kulturno-historijskom baštinom koja pripada nacionalnoj ili svjetskoj baštini. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na području Općine Novi Travnik proglasila je devet objekata nacionalnim spomenicima", navodi se u obrazloženju odluke.

Inače, raspravu o ovoj temi u Predstavničkom domu obilježila je i svađa zastupnika zbog činjenice da se ova titula dodjeljuje Novom Travniku, dok Travnik još uvijek nema status grada.

Opozicioni zastupnici su ovo kritikovali kao potez HDZ-a, tvrdeći da ista stranka blokira proglašavanje Travnika gradom. Predlagači i zastupnici, koji podržavaju prijedlog Vlade FBiH da se Novi Travnik proglasi gradom, kazali su kako to nije istina, a krivicu za to što Travnik nije dobio ovu titulu su prebacili na SDA-ovog načelnika u toj općini, tvrdeći da ne želi kvariti odnose sa HDZ-om u tom kantonu.

Prijedlog Zakona o Gradu Novi Travnik je usvojen sa 59 glasova za, 11 suzdržanih i sedam protiv, što je nešto šira podrška zakonu od one koju inače ima većina u Parlamentu FBiH.