Ostale su samo uspomene
122

Donja Jablanica 20 dana nakon kobne noći: Editu smo potresenu zatekli na mjestu gdje joj je bila kuća

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Fotoreporter Klix.ba posjetio je danas Donju Jablanicu koja je uništena nakon poplava i klizišta koja se pokrenula u noći sa trećeg na četvrti oktobar.

Obilne padavine su te kobne noći pogodile područje Jablanice, Konjica, Kiseljaka i Fojnice što je dovelo do poplava i klizišta. Od posljedica katastrofe poginulo je ukupno 26 osoba u Bosni i Hercegovini i to 19 u Jablanici, tri osobe u Fojnici i četiri osobe u Konjicu.

Nastale su višemilionske štete, ali ono što je nemoguće nadoknaditi su ljudski životi koji su izgubljeni.

Edita Džino je danas sa tetkom obišla ono što je nekada bila njena porodična kuća. U klizištu su joj poginuli roditelji, a kuća je zbrisana s lica zemlje. Prostor gdje je nekada živjela posjetila sa svojom tetkom.

Kroz suze i jecaje govori kako je "izgubila sve, izgubila roditelje, kuću".

Drugi mještani Donje Jablanice, čije kuće nisu u potpunosti uništene u klizištu i poplavi, zauzeti su pokušajima da očiste prostorije i spase ono što se može spasiti.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je formiralo predmet o kamenolomu u Donjoj Jablanici nakon sumnji da je otpad s ove lokacije, usljed jakih padavina, zatrpao naselje koje se nalazi ispod i izazvao veliku tragediju.