Zatrpano cijelo naselje
102

Donja Jablanica dan nakon katastrofe: Bageri uklanjaju kamenje kako bi spasioci tragali za nestalima

N. V.
Donja Jablanica jutros (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Reporteri Klix.ba su na terenu u Jablanici, a dan nakon velike katastrofe koja je zadesila ovu općinu u Bosni i Hercegovini, kao i druge okolne općine zabilježili smo teške scene. Najteža situacija je u Donjoj Jablanici, gdje su naši fotografi bili jutros.

Naselje u Donjoj Jablanici je u potpunosti zatrpano odronom zemlje, odnosno kako se sumnja granitnim otpadom s obližnjeg kamenoloma. To je dovelo do smrtnih slučajeva, a spasioci na ovoj lokaciji i dalje tragaju za nestalima.

Jučer smo objavili fotografije iz zraka iz Donje Jablanice na kojima se vide razmjere katastrofe. Jutros smo još jednom na ovoj lokaciji, ali smo joj prišli s druge strane.

Reporteri su u Donjoj Jablanici bili jutros rano, prije nego što su spasioci došli, ali su i oni sada nastavili potragu za nestalima. Na teren je pristigla mehanizacija, odnosno najmanje dva bagera u Donjoj Jablanici koji uklanjaju kamenje s tog područja. Vjeruje se da ispod kamenja ima zatrpanih ljudi.

Federalni štab civilne zaštite upravlja akcijom spašavanja, a u 10 sati se očekuje da će saopštiti prve informacije o rezultatima potrage i spasavanja tokom proteklog dana.

Novac ugroženima se može donirati putem poziva na broj 17039, direktno na stranici Pomozi.ba, kao i kroz direktne uplate na žiro račun. Crveni krst u FBiH je također otvorio humanitarni broj 17023, a navode da se uplate mogu vršiti i na namjenski račun 1340011130004680 otvoren kod ASA Banka d.d. Sarajevo.