Ukazao na nepravilnosti
540

Dovadžija: Čestitam svima koji su pošteno pobijedili, ali načelniku Ilijaša ne mogu

A. B.
Dovadžija smatra da izbori u Ilijašu nisu provedeni na pošten način, Foto: Facebook
Dovadžija smatra da izbori u Ilijašu nisu provedeni na pošten način, Foto: Facebook
Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) objavila konačne izborne rezultate, prema kojima je za načelnika Ilijaša pobijedio Akif Fazlić iz SDA, tim povodom se oglasio i njegov protukandidat Amar Dovadžija, kandidat Četvorke.

Dovadžija je na svom Facebooku naveo da čestita svim načelnicima koji su pošteno pobijedili, ali da Fazliću ne može čestitati jer smatra da su bile brojne nepravilnosti na dan izbora koje je "izrežirala SDA".

"Život me je učio da znam prihvatiti i pobjedu i poraz, uspone i padove. Roditelji i vjera su me odgojili da živim, radim i djelujem pravedno i pošteno! Životna iskušenja su me naučila da je u ovoj našoj domovini moguće sve i svašta naštimati", započeo je Dovadžija.

Nakon toga je nabrojao sve ono što su, kako tvrdi, zabilježili članovi biračkog odbora Četvorke na dan izbora 15. novembra:

  1. SDA je zajedno sa svojim partnerima HDZ-om, HSP-om, Čapljinskom listom, SBB-om, DF-om i BPS-om, kao i OIK-om, na svakom biračkom mjestu imala minimalno 3 člana biračkog odbora.

  2. U Lješevu u prostorijama doma MZ-a, koji je udaljen oko 200 metara od biračkog mjesta Lješevo, smo zatekli kandidatkinju M. E., zamjenika člana biračkog odbora A. F. i starijeg čovjeka s telefonima i biračkim spiskovima. Također imamo prepiske iz nekoliko Viber grupa u kojima su pomenuti, kao i još nekoliko članova, koji su bili i članovi biračkih odbora, što ukazuje na neregularnosti na ovom biračkom mjestu, a o tome govorimo od 15. novembra kada su kasnili rezultati s ovog biračkog mjesta. SVE je zabilježeno i prijavljeno na dan izbora u MUP-u KS.

  3. Posebno je zanimljivo da je kandidatkinja iz ove MZ na oba biračka mjesta imala po 171 glas. Zanimljivo je da nema praznih nevažećih listića, što ukazuje na izborni inžinjering. Dosta toga je i zabilježeno.

[FBPOST]https://www.facebook.com/amarsaba.dovadzija/posts/5341390869219728[/FBPOST]

Kako je dalje naveo, na brojnim biračkim mjestima su zabilježene nepravilnosti:

  1. U Ljubnićima smo u prostorijama društvenog doma MZ Ljubnići, koji je udaljen oko 100 metara od biračkog mjesta Ljubnići, zatekli člana izvršnog odbora SDA, predsjednike dvije mjesne zajednice Dž. A. i S. G., kao i pripadnika GP M. B. s biračkim spiskovima, telefonima... Neki glasači su prvo dolazili do prostorija doma pa bi se tek poslije toga uputili prema biračkom mjestu, što ima zabilježeno na fotografijama, a i prijavljeno MUP-u KS. Kandidatkinja iz MZ Ljubnici je većim dijelom glasanja boravila ispred i oko biračkog mjesta.

  2. U Misoči smo u prostorijama doma MZ Misoča zatekli istu stvar kao i u Lješevu i Ljubnićima. Zatekli smo kandidate, tri uposlenice i dva uposlenika Općine Ilijaš s biračkim spiskovima i telefonima. Glasači bi se prvo zadržali u prostorija MZ i oko njih, pa bi se tek onda uputili prema biračkom mjestu Misoča, koje je udaljeno oko 100 metara.

  3. U Mrakovu smo zatekli kandidate i članove izvršnog odbora SDA na nepropisnoj udaljenosti od biračkog mjesta, koji su zaustavljali glasače i utjecali na glasački proces. I ovo je zabilježeno i na dan izbora prijavljeno MUP-u KS.

  4. Imamo i snimak kandidata S. B. koji 15.11. kaže: "Idi u Misoču, snimaj! Idi u Lješevo, snimaj gdje se prave rezultati". Snimak neću objaviti iz poštovanja prema njegovoj majci.

  1. Ovo su samo neki dijelovi onoga što smo dobili od naših članova. Posebno su zanimljive objave i izjave članova SDA prije otvaranja i brojanja izbornog materijala, kao da su oni popunjavali. Sve ovo je grupa građana danas poslala nadležnim organima na višim nivoima vlasti.

Shodno tome, građani Ilijaša su Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli prijavu kako bi zaštitili svoje glasačko pravo te ukazali na niz izbornih nepravilnosti na dan izbora koje bi željeli da budu istražene.

[FBPOST]https://www.facebook.com/amardovadzija/posts/145785717316289[/FBPOST]

Na kraju svega, Dovadžija je čestitao svim načelnicima koji su svoj mandat osvojili pošteno, a čestitku nije mogao uputiti Akifu Fazliću, kako kaže, zbog svega navedenog.

"Kada je u pitanju općina Ilijaš, poslije svih dešavanja na pomenutim biračkim mjestima, čestitati ne mogu, ali ću uputiti dovu, molbu dragom Bogu, ukoliko je kojim slučajem ovaj rezultat zaista ostvaren na pošten i pravedan način, da im da što bolji uspjeh i da im bude na pomoći da našu lokalnu zajednicu vode na najbolji mogući način. A ukoliko su naše sumnje opravdane, molim dragog Boga da se o sebi pozabave, da razotkrije sve učesnike i da ih ponizi na oba svijeta", poručio je na kraju Dovadžija.