Lider HDZ-a
78

Dragan Čović najavio sastanak vladajuće koalicije u FBiH, među temama i Plan rasta

N. Ž.
Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je sastanak vladajuće koalicije u Federaciji Bosne i Hercegovine za narednu sedmicu, a među ključnim temama bit će i Plan rasta Evropske unije, program vrijedan oko milijardu eura za BiH.

Kako je rekao lider HDZ-a, cilj je da Reformska agenda, dokument koji mora biti poslan u Brisel kako bi BiH došla do prve tranše novca iz ovog plana EU, bude usvojena u narednih dva mjeseca.

"Vjerovatno ćemo se okupiti na način da budu svi nositelji izvršne i zakonodavne vlasti zajedno i da postavimo neki plan ispred sebe. Šta raditi do kraja godine, odnosno u narednoj jer ima puno stvari koje još treba završiti. Nećemo stati, možda smo tražili vremena da pokrenemo neke procese, da ojača povjerenje između nas i danas svjedočimo tom povjerenju kada je u pitanju Vlada FBiH. Neke stvari zato idu sporije, ali se jača povjerenje. Drugi dio sastanka ćemo probati napraviti osnovu da probamo onaj Plan rasta u desetom mjesecu i završiti", rekao je Čović.

Podsjetimo, vlasti u BiH su pokušale u martu i julu usaglasiti dokument i poslat ga u Brisel kako bi došla do prve tranše od 70 miliona eura, od ukupno milijarde eura namijenjene za našu zemlju.

U martu je poslan nepotpun dokument kojeg je Evropska komisija vratila u BiH na usaglašavanje. U julu, nakon pregovora koji su trajali dan i pol, dokument Reformske agende nije usaglašen. Glasove "za" nisu dali premijeri Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog, Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona.