Klix studio
113

Dragan Mioković: Izbor Vukoje je odlično urađen posao, mi smo malter zida koji se zove Trojka

B. H.
Gost Klix Studija bio je Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Mioković (Naša stranka). On je govorio o brojnim aktuelnim političkim pitanjima uključujući imenovane sudije u Ustavni sud BiH, Konkurs za Upravni odbor FTV o problemima u zdravstvu i brojnim drugim temama.

Na pitanje da li će fiskalne reforme biti završene do kraja godine, Mioković je izrazio sumnju.

"U parlamentu će biti prednacrt, nakon toga mora ići nacrt pa prijedlog. Nisam optimista," rekao je Mioković.

Takođe je istakao da će premijeru Nerminu Nikšiću prenijeti da je neodgovorno da se rokovi probijaju za ove reforme.

Govorio je o odnosu i balansiranju između Ambasade SAD i Dragana Čovića kada je pitanju Južna interkonekcija. Mioković je rekao da je tri puta klub SDA nudio njihov prijedlog o južnoj interkonekciji.

"Većina nas, među njima i ja, nismo to prihvatili, rekao sam predsjedniku kluba SDA da to odbijam jer sam član Trojke, da podržavam politiku Trojke i da vjerujem da će to Vlada FBiH ponuditi u dogledno vrijeme", kazao je Mioković.

Dodao je da je pitanje Južne interkonekcije jedno od najbitnijih pitanja za zemlju i da će, ukoliko se proces odlaže, on insistirati na postavljanju ovog pitanja na dnevni red.

Na pitanje o radu Vlade Federacije BiH, Mioković je rekao da vlada radi relativno dobro, ali je izrazio uvjerenje da je moglo biti bolje u okviru koalicije. Posebno je kritikovao situaciju s onkološkim pacijentima, navodeći da se osjeća postiđenim na svakom sastanku s udruženjima pacijenata i da će upotrijebiti svoj autoritet da stavi u fokus ova pitanja.

Za ulogu Naše stranke u Trojci kazao je da su "oni malter zida koji se zove Trojka"

Što se tiče premijera Nikšića, Mioković je rekao da ima informaciju da premijer ne dolazi na sjednice parlamenta, a također je spomenuo odnos s opozicijom, posebno kritikujći ponašanje pojedinih predstavnika opozicije koji koriste termin "našisti" .

"Mešalić ustane i pred 95 ljudi okrene se i kaže s vama našistima ne bi gradio crkvu i džamiju. To mi je indikativno zašto baš našisti i zašto baš crkva i džamija. Kolega Damir Nikšić ima jedan izraz to je isto kad bi kazao za njih da su bošnjevici", kazao je Mioković.

Izbor Marina Vukoje u Ustavni sud ocijenio je kao odlično urađen posao, odbacujući kritike. Na pitanje o upravnom odboru FTV-a, Mioković je rekao da će početkom septembra biti održani intervjui, a do oktobra ili novembra će biti formiran novi upravni odbor.

Kada je riječ o indicijama da bi se tamo mogao pojaviti Zoran Krešić, po mnogima novinar blizak HDZ-u Mioković kaže da ga on nikada ne bi birao no da niko ne može praviti spisak ko smije, a ko ne u upravni odbor.

Govorio je i o propalom Planu rasta i istakao da je krivac predsjednik RS-a Milorad Dodik kao i SDA.

Govoreći o izborima i planovima Naše stranke, Mioković je rekao da planiraju rast i da su zacrtali svoje izborne ciljeve.

Komentarišući zabranu dolaska Aleksandra Vulina, Mioković je pohvalio potez ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i izrazio žaljenje što država nema mehanizme da personu poput Vulina proglasi personom non grata. Najavio je i da će posjetiti stratište u Prebilovcima, te da bi, da je mlađi, otišao pješice kao nekada na Titov grob.

Njegovo gostovanje u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu. Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.