Banja Luka
39

Draško Stanivuković je jedan od najvećih pobjednika, a Jelena Trivić najvećih gubitnika izbora

A. L.
Jedna od, po imenima kandidata, najuzbudljivijih utrka za gradonačelničku poziciju na lokalnim izborima u BiH trebala je biti ona u Banjoj Luci.
Na crtu aktuelnom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću izašli su Nikola Šobot iz SNSD-a, Jelena Trivić iz Narodnog fronta i nezavisni kandidat Davor Dragičević.

Mnogi su očekivali tijesnu trku, ali Stanivuković je pobjedu proglasio već oko 20 sati. Tada je objavio da je "izdominirao", a to su rezultati kasnije i potvrdili.

Centralna izborna komisija do sada je obradila 66 posto biračkih mjesta, a Stanivuković već ima čak 33.351 glas. Iza njega je Šobot sa 24.136 glasova, dok je Trivić osvojila svega 9.050 glasova. Dragičević je za sada trocifren sa 876 glasova.

Stanivuković se u predizbornoj kampanji suočio s brojnim optužbama koje su se većinom odnosile na to da je podlegao pod uticaj lidera SNSD-a Milorada Dodika. Neki su govorili da je postao "Dodikov igrač" i da on uopće više nije opozicija u RS-u. Čak ga je i Dragičević optužio da je karijeru napravio na tragediji njegove porodice, odnosno smrti njegovog sina. Ipak, sve je 'preživio' i odnio suverenu pobjedu koja će, prema svemu sudeći, ići i preko 10.000 glasova razlike u odnosu na drugoplasiranog kandidata.

Koliki je Stanivuković pobjednik ovih izbora, toliki je njegova nekadašnja stranačka kolegica Jelena Trivić gubitnik.

Nakon što je izgubila trku za predsjednioka Republike Srpske prije dvije godine, Trivić je osnovala stranku Narodni front i kandidovala se za gradonačelnicu Banje Luke. Ipak, doživjela je težak poraz i na kraju bi za Stanivukovićem mogla zaostajati blizu 30.000 glasova.

Nakon ovih izbora postavlja se veliki znak pitanja kada govorimo o njenoj političkoj karijeri i pravcu u kojem će nastaviti.

Kasno sinoć bila je vrlo korektna i jedna od rijetkih predsjednica stranaka koji su priznali poraz. Čestitala je Stanivukoviću, ali kazala da to nije kraj, ni za nju ni za Narodni front.