Uskoro na usvajanju
27

Drastične promjene zakona o oružju u TK: Posebna mjera za nasilnike, skraćuje se i rok važenja oružanog lista

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Shodno direktivama Evropske unije, ali i na osnovu negativnih iskustava, vezanih za nasilje u porodici i femicid, u Tuzlanskom kantonu je pripremljen novi zakon o oružju i municiji. Njime se drastično smanjuje rok važenja oružanog lista, a za oduzimanje oružja od vlasnika dovoljna je samo prijava protiv njega za nasilje u porodici.

Nacrt zakona o oružju BiH urađen je 2010. godine, međutim zbog njegovog neusvajanja nametnuta je obaveza kantonima da donesu svoje pravne propise koji tretiraju tu oblast, uz usklađivanje sa regulativom Evropske unije.

Tuzlanski kanton imao je i potrebu više za donošenjem zakona, zbog dosadašnjih negativnih iskustava, posebno onih koji se vezuju za međuvršnjačko i nasilje u porodici te femicid.

"Na izradi ovog zakona se radilo unazad godinu dana te je on već razmatran u formi nacrta na sjednicama Vlade i Skupštine TK. U međuvremenu je provedena i javna rasprava, održan je okrugli sto, a od Vijeća ministara BiH je imenovana radna grupa koja je dala svoje primjedbe, sugestije i prijedloge", kazao je Denis Fejzić, načelnik ureda direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Finalni tekst zakona u sebi sadrži sve evropske direktive u kontekstu lakog naoružanja, a implementirani su i svi prijedlozi radne grupe, kao i oni doneseni tokom javne rasprave.

"U odnosu na postojeći, novi zakon mijenja kategorizaciju te umjesto dosadašnje četiri, sada su zastupljene tri, što je u skladu sa međunarodnim standardima. Također, osim na građane BiH, zakon će se primjenjivati i na stranim državljanima koji na teritoriji BiH imaju boravak duži od godinu dana", navodi Fejzić.

Oružani list tek sa 21. godinom

Kroz novi zakon podignuta je i minimalna starosna dob za dobijanje dozvole za posjedovanje i nošenje oružja te umjesto sa 18, oružani list će biti moguće dobiti tek sa 21 godinom starosti. S druge strane, najviše polemike u javnosti izazvalo je smanjenje roka važenja oružanog lista pa umjesto deset, prema novom zakonu on iznosi pet godina.

"Međutim, ja moram istaknuti da je to prije svega evropski standard koji kaže da se svi nosioci vatrenog oružja u najdužem roku od pet godina moraju podvrgnuti provjeri osnovanosti daljeg postojanja potrebe za držanjem oružja. Osim toga, novim zakonom je predviđena mogućnost i da policijski organ prije isteka roka od pet godina, a u slučaju potrebe, može izvršiti adekvatnu promjenu", ističe Fejzić.

Oduzimanje oružja

Negativna sigurnosna iskustva u Tuzlanskom kantonu, ali i ostatku Bosne i Hercegovine nadležne su ponukala i na normiranje odredbe koja kaže da se u svim slučajevima prijave nasilja u porodici, vatreno oružje odmah i bez izuzetka privremeno oduzima do okončanja postupka.

Fejzić navodi da su zakonom precizirani i postupci u slučaju smrti nosioca vatrenog oružja, s obzirom da je dosadašnja praksa pokazala određene nedorečenosti.

Upravo te nedorečenosti su dovele do prošlogodišnjeg slučaja u Lukavcu, u kojem je maloljetni učenik u školu došao sa pištoljem, u vlasništvu preminulog djeda, izvršivši napad na nastavnika.

"Ubuduće će prilikom ispisa takvih osoba, odnosno njihovog upisa u knjigu umrlih od strane CIPS-a biti automatski obavještavan državni službenik koji vodi referat oružja na području određene policijske uprave. Osim toga, odmah po saznanju policijski službenici su dužni reagovati tako što će otići na kućnu adresu umrlog i od članova njegove porodice tražiti predavanje oružja", naglašava Fejzić.

Novim zakonskim rješenjem, uvedena je i kolekcionarska dozvola koju trenutno važeći zakon ne poznaje. Ovo zakonsko rješenje u finalnoj formi uskoro će se naći pred zastupnicima u Skupštini TK. Na istoj sjednici će biti razmatrane i usvajanje izmjene i dopune zakona o javnim priredbama te zakona o javnom okupljanju.