Predstavnički dom
38

Državni parlament: Obustavljena procedura za Mehmedovićev prijedlog Izbornog zakona BiH

M. G.
Na 21. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na državnom nivou, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Zakon je usvojen u prvom čitanju, po skraćenom postupku.

Također, Predstavnički dom nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH. Komisija je zadužena da izradi novo mišljenje o ovom prijedlogu. Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je predložio poslanik Nihad Omerović, neće biti razmatran po skraćenom postupku i ide u redovnu zakonodavnu proceduru.

U vezi sa Izbornim zakonom, nakon drugog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije, zakonodavna procedura za Prijedlog zakona poslanika Šemsudina Mehmedovića je obustavljena.

Dom je usvojio i nekoliko važnih izvještaja, uključujući Izvještaj o sprovođenju javnog saslušanja predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta BiH, gdje je utvrđeno da Ministarstvo nema funkcionalan nadzor nad stručnim organizacijama koje obavljaju administrativne poslove i tehničke preglede. Zatraženo je od Vijeća ministara BiH da u roku od 90 dana predloži izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima, kako bi se unaprijedili kriterijumi za rad tih organizacija.

Dom je razmatrao i izvještaje o metrologiji te je istaknuto da je potrebno povećati institucionalnu kontrolu i transparentnost u radu Instituta za metrologiju BiH. Od Vijeće ministara BiH zatražene su izmjene Zakona o metrologiji kako bi se preciznije definirala uloga Savjeta za metrologiju BiH i uskladila sa evropskim standardima.

Poslanička inicijativa Denisa Zvizdića za pokretanje procedure zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke je usvojena, dok inicijativa Sabine Ćudić o izmjeni pravilnika Oružanih snaga BiH kako bi se omogućilo nošenje hidžaba nije dobila potrebnu podršku.

Predstavnički dom je dao saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, uključujući Sporazum za IPA III Program prekogranične saradnje sa Srbijom i Sporazum o učešću BiH u programu EU Digitalna Evropa.

Ovi potezi predstavljaju značajne korake u zakonodavnom procesu i saradnji sa međunarodnim partnerima, s ciljem poboljšanja pravnog okvira i usklađivanja sa evropskim standardima.