Optužen za genocid
87

Državni sud zabranio predsjedniku Boračke organizacije RS-a da obavlja funkciju

A. D.
Milomir Savčić
Milomir Savčić
Miodrag Stojanović, advokat Milomira Savčića, potvrdio je za Glas Srpske da ga je njegov branjenik obavijestio da mu je Sud BiH zabranio obavljanje funkcije predsjednika Boračke organizacije RS.
Također, Savčić koji je optužen za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine treba da preda lične dokumente, odnosno pasoš, a Savčiću je zabranjeno i da kontaktira s medijima.

Sud Bosne i Hercegovine je prošle sedmice potvrdio optužnicu protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomira Savčića za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Terete ga da je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS-a, i pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Ljubiša Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu. Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haški tribunal.