Usvojena Deklaracija
22

Dunović o stavu hrvatskih intelektualaca o uređenju BiH: Neodgovorno je što plaše narod

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Povodom sastanka Ogranka Matice Hrvatske u Tomislavgradu, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je kazao da je Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH, odnosno stav hrvatskih intelektualaca poražavajući.
Naime, hrvatski intelektualci su na sastanku u Tomislavgradu za vikend donijeli Deklaraciju u kojoj su saglasni oko toga da BiH mora ostati cjelovita, ali ne unitarna, te da treba biti organizirana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice i to bošnjačke, hrvatske i srpske.

"Prijedlog etničke podjele BiH, upakovan u tobožnju ravnopravnost i težak položaj isključivo jednog naroda u BiH, sigurno nisu evropske vrijednosti i briga za Bosance i Hercegovce. Sramotno je i krajnje neodgovorno plašiti narod u BiH, a i u domenu je protuustavnog djelovanja iznošenje tvrdnji da je opstanak BiH moguć jedino ukoliko je BiH organizovana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice, i to bošnjačke, hrvatske i srpske.

Građani BiH i svi narodi koji u njoj žive zaslužuje bolji život i istinske evropske vrijednosti, ali i intelektualce koji nam neće vrijeđati pamet", rekao je Dunović.

Osvrćući se na usvojenu Deklaraciju, Dunović je još kazao da pozivanjem na ravnopravnost tri konstitutivna naroda hrvatski intelektualci svjesno i namjerno zanemaruju još jednu ustavnu kategoriju, a to su građani.

Dunović također smatra da oličenje intelektualaca nije pozivanje na bojkot izbora hrvatskih stranaka ukoliko budu raspisani "po neustavnom zakonu", a što su oni uradili u usvojenoj Deklaraciji.

"Iako je javnosti poznato, napomenut ću još jednom - presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića je provedena. Ono što nije, a što bi trebalo mijenjati, nije navedeno u predloženoj Deklaraciji. Potpisnici iste, idu svjesno i korak dalje u negiranju prava svih građana. Naime, presude Međunarodnog suda za ljudska prava, upravo stavljaju akcenat na ravnopravnost svih građana. To podrazumijeva, prije svega, jednakost, kako konstitutivnih naroda, tako i onih koji se ne izjašnjavaju tako. Za gore pomenute intelektualce, očito, te vrijednosti nisu prioritet", rekao je on.

Na kraju je pozvao međunarodnu zajednicu da se izjasni o Deklaraciji sa zahtjevom da dobro promisle da li su u taj dokument utkane evropske vrijednosti kojima BiH treba da teži.