Uputio apel Tužilaštvu
245

Duraković: U RS-u promijenjen nastavni plan, djeca će učiti o ratnim zločincima kao o herojima

A. Ku.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Potpredsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Ćamil Duraković pozvao je Tužilaštvo BiH da reaguje na uvođenje nove nastavne jedinice u okviru historije u ovom bh. entitetu.

"Danas je promijenjen nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola u entitetu Republika Srpska po kojem je uvedena nova nastavna tema 'Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat'. U okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću – ali ne kao o ratnim zločincima nego kao o ratnim herojima", navodi Duraković.

Dodaje da će osim o ratnim zločincima djeca učiti i o uzrocima i posljedicama "odbrambno-otadžbinskog rata" ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske o kojima će, kao o herojima, učiti djeca devetog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj.

" Istoj onoj Republici Srpskoj koja grca u dugovima i u kojoj je sve manje djece koju će učiti o historiji koju nijedna civilizovana država svijeta nije - niti će ikada priznati, što se i dokazalo Rezolucijom o genocidu u Srebrenici. Pitam, vrlo konkretno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – šta radite i gdje ste dok zvanične institucije entiteta Republika Srpska otvoreno i javno kroz nastavni plan i program veličaju ratne zločince? Pitam, vrlo konkretno osobe koje su pisale ovaj nastavni plan i program da li znate da činite krivično djelo", ističe Duraković.

Zvaničnike u BiH je pitao da li će dozvoliti da ratni huškači indoktriniraju djecu u osnovnim školama.

"Hoćete li dopustiti da za genocid osuđeni Ratko Mladić bude idol budućih naraštaja, kao neko ko je oslobodio srpski narod u Srebrenici i osvetio se 'turskim dahijama'? Hoće li neko u ovoj državi početi raditi posao za koji je plaćen", pitao je Duraković.