Veliko priznanje za BiH
102

Dušanka Bošković izabrana za direktoricu odjela poznatog američkog instituta

B.H.
Prof. Dušanka Bošković, istaknuta stručnjakinja iz oblasti elektrotehnike i informatike, izabrana je za direktoricu IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Regije 8 (Evropa, Bliski Istok i Afrika), čime je postala prva osoba iz Bosne i Hercegovine na ovoj značajnoj poziciji.

Prof. Bošković je profesorica na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje predaje i istražuje u oblasti električnog inženjeringa, a njeno djelovanje je prepoznato na međunarodnom nivou.

Njena ekspertiza uključuje napredne tehnologije, uključujući energetske sisteme i inteligentne mreže, te je aktivno uključena u projekte koji povezuju nauku i industriju. Pored akademske karijere, Bošković je aktivna u profesionalnim organizacijama i projektima, gdje je prepoznata po svom doprinosu unapređenju tehničkih standarda i obrazovanju inženjera.

Tokom svoje karijere, Bošković je uspostavila čvrste veze s međunarodnim akademskim i tehnološkim zajednicama, čime je postala prepoznata kao lider u svojoj oblasti.

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) je najveća svjetska profesionalna organizacija posvećena unapređenju tehnologije i inovacija u korist čovječanstva.

Sa više od 400.000 članova u više od 160 zemalja, IEEE predstavlja globalnu mrežu stručnjaka iz oblasti elektrotehnike, elektronike, informatike i srodnih disciplina. Njegova misija je unapređenje tehničkog znanja, edukacija stručnjaka i postavljanje globalnih standarda u različitim tehničkim poljima.

Regija 8, na čijem će čelu biti Prof. Bošković, obuhvata Evropu, Bliski Istok i Afriku i jedna je od najdinamičnijih regija IEEE-a. Uloga direktorice Regije 8 podrazumijeva odgovornost za koordinaciju rada ove ogromne profesionalne zajednice, promicanje novih tehnologija, razvijanje standarda i edukaciju budućih generacija inženjera.