Uništene ceste
71

Dva su alternativna puta za pravac Sarajevo - Mostar, ali je potrebno četiri i po sata vožnje

N. V.
Mapa: A. L./Klix.ba
Mapa: A. L./Klix.ba
Dan nakon katastrofe koja je pogodila južni dio Bosne i Hercegovine postalo je jasno da će saniranje puteva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potrajati. To znači da ćemo neko vrijeme morati koristiti alternativne pravce za vrlo prometnu cestu Sarajevo - Mostar.

Iz BIHAMK-a su saopštili da je kod Jablanice jedini prohodan put za putnička i motorna vozila onaj do Konjica, a da se do Mostara i Blidinja uopšte ne može putničkim vozilima. Također preporučuju da na put Konjic - Jablanica kreću samo oni građani koji imaju terenska vozila. Put do Prozor - Rame od Jablanice je otvoren jednom trakom, ali samo za humanitarna vozila.

Ovo sve govori o ozbiljnosti situacije i da će biti potrebni dani za potpunu sanaciju ceste od Sarajeva do Mostara i ponovno uspostavljanje saobraćaja.

Do tada, BIHAMK preporučuje vožnju na dva alternativna pravca, preko srednje Bosne ili preko Tjentišta.

"Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar", rečeno je iz BIHAMK-a.

Put preko srednje Bosne iznosi 268 kilometara i prosječno vrijeme potrebno da se stigne je oko četiri i po sata. Put od Sarajeva do Mostara preko Foče iznosi 229 kilometara i također je potrebno otprilike četiri i po sata za ovo putovanje.

Ovaj prekid komunikacije će napraviti problem, ne samo građanima koji žive i rade na ovoj relaciji, nego i za transport koji je čest na ovom području, odnosno predstavljat će problem prevoznicima i u konačnici ekonomiji u BiH.